Afbeelding
Foto: Evalien Weterings
Blog VVD Texel

Prakkeseren - Super Sof Day

Politiek

Menigeen keek uit naar de 12e editie van Super Sunday maar het werd een Super Sofday. Het evenement werd enkele weken voor de beoogde datum afgeblazen. Reden: de vergunning was te laat aangevraagd. En dus werd het evenement doorgehaald op de evenementenkalender, tot verbijstering van sommige Texelaars. Te laat indienen, dat komt velen voor als een licht vergrijp. Een foutje in de administratie. In ieder geval geen reden om een evenement af te blazen. Het leidde tot vragen uit verschillende hoeken.   

De organisator bekende nalatigheid maar liet ook weten dat het gemeentelijk spoorboekje niet helemaal op tijd liep. Hij beloofde beterschap maar dat mocht niet meer baten. Administratie is misschien niet zijn sterkste punt, maar de komende tijd zal hij nog wel even bezig zijn met het aanschrijven van deelnemers en het terugstorten van de startbedragen. Hij zal voortaan vast wel op tijd zijn met zijn aanvragen. 

De ondernemers kwamen in de lucht vanwege de economische schade. Volgens recente berekeningen brengt Super Sunday € 150.000 in het laatje. Een mooie opbrengst voor een weekend in februari! Maar dat liep nu dus anders. Boekingen werden geannuleerd en we hoeven dit jaar niet te rekenen op honderden overkantse deelnemers die op Texel hun centen komen spenderen. Ondernemers vrezen bovendien dat dit effect zal hebben op de inschrijvingen voor volgend jaar.

De VVV vond het ook jammer. Om te beginnen voor al die mensen die al hadden ingeschreven voor Super Sunday en nu teleurgesteld zijn. Maar ook omdat de VVV samen met de wethouder Sport net contact had gezocht met de Wielerbond om Texel in de winter te gaan promoten voor ATB'ers. Met 100 km mountainbike pad een logische gedachte passend bij Texel Sporteiland. De timing is dus hoogst ongelukkig.  

Nu vanuit de gemeente bezien. Ongeveer de helft van de aanvragen wordt niet tijdig ingediend. Dit is al jaren het geval. Ondanks verzoeken, waarschuwingen en aansporingen kwam hierin maar geen verandering. De gemeente wil tijdig vergunningen ontvangen om te kunnen beoordelen of er voldoende aandacht is besteed aan veiligheid. Bij evenementen waar veel mensen op de been zijn inderdaad een belangrijk punt. En we weten ook allemaal, als het mis gaat, dan heeft de gemeente het gedaan.

Het is duidelijk dat er geen winnaars zijn in dit verhaal. Wat we nog kunnen doen, is kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Een evenementenloket zou de oplossing kunnen zijn. Waar organisatoren van evenementen, klein of groot, via een centraal loket de aanvraag richting gemeente kunnen kanaliseren. Een loket dat de tijdlijnen bewaakt, vragen verduidelijkt en fungeert als centraal contactpunt tussen gemeente en organisatoren. Als de ondernemers samen met de gemeente op díe fiets gaan, dan kunnen we het gat weer dichten.     


Deze politieke blogs worden door VVD Texel onder de titel Prakkeseren geschreven. Soms scherp, kritisch, soms ter overpeinzing, maar altijd van doen met de Texelse politiek. 

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 8 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 13 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1