Logo texelsecourant.nl
Foto uit Zakenreis.nl
Foto uit Zakenreis.nl
BLOG VVD Texel Gemeenteraadsverkiezingen

Prakkeseren - Maak van ons geen Amsterdam!

  Politiek

Afgelopen week schreef de Telegraaf over voormalig RAI topman Hans Bakker, tegenwoordig baasje bij de Amsterdamse afdeling van werkgeversvakbond VNO-NCW. Geen Texelaar, zoals de naam misschien zou doen vermoeden. Maar Texel was wel het epicentrum van zijn betoog.  Hij riep op om Amsterdam alsjeblieft niet het "Texel van Europa" te laten worden. Vrij vertaald bedoelde hij: maak van Amsterdam geen afgelegen, hopeloos onbereikbaar gebied. De Texelse Courant pikte dit op en kopte "Maak van ons geen Texel". Beste Texelaars, andersom zou natuurlijk veel desastreuzer zijn. "Maak van ons alsjeblieft geen Amsterdam"!

Amsterdam is namelijk een tikkie doorgeschoten. Eerst werd de stad overgenomen door studenten en yuppen. Daarna werd de binnenstad overspoeld door het grote geld van criminelen en witwassers. De nieuwste trend zijn de investeerders. Met de opkomst van Airbnb deden de beleggers en gegoede families hun intrede op de Amsterdamse huizenmarkt. Oude economische wijsheid: als de vraag stijgt, stijgt ook de prijs, in dit geval de huizenprijs. Amsterdammers wonen er niet meer. Degenen die er nog wel wonen ervaren dagelijks overlast en de leefbaarheid staat sterk onder druk.

Het begon allemaal zo onschuldig. Drie Amerikaanse jonge jongens wilden wat extra zakgeld verdienen. Ze kwamen op het idee een paar luchtmatrassen te verhuren met een ontbijt erbij en maakten een website airbedandbreakfast.com. Vier jaar na het eerste luchtmatras was Airbnb actief in 89 landen en had meer dan 1 miljoen boekingen. 

De parallel met Texel is gemakkelijk te trekken. Ook onze toeristische sector is bescheiden begonnen. Eerst werd de schuur verhuurd. Toen dit lucratief bleek gingen Texelaars ook hun huis verhuren. En uiteindelijk werd alles van kippenhok tot caravan, ingezet. Het heeft ons eiland grote welvaart gebracht en de beschikking over voorzieningen die anders nooit mogelijk waren geweest. Maar de keerzijde is dat ook hier de woningmarkt te lijden heeft onder de toeristenbusiness. Woningen die worden onttrokken aan de woningmarkt en verontrustend hoge huizenprijzen die onze jongeren met goed fatsoen niet kunnen opbrengen.

Op Texel willen we geen Amsterdamse toestanden. Om te beginnen moeten we het onttrekken van woningen ten behoeve van recreatieve permanente verhuur onmiddellijk stoppen. Maar we zullen meer moeten doen. We hebben een plan nodig voor een toeristisch toekomstperspectief. Om het karakter van ons eiland te behouden en de toeristische economie beheersbaar te houden. Om het eiland leefbaar te houden door ook jongeren in staat te stellen hier een toekomst op te bouwen. Leidende vraag: 'wat is goed voor de toekomst van Texel?'. Het is eigenlijk vreemd dat zo'n plan er nog niet is. Daarom pleit VVD Texel ervoor dit zo spoedig mogelijk met elkaar op te pakken. 


Deze politieke blogs worden door VVD Texel onder de titel Prakkeseren geschreven. Soms scherp, kritisch, soms ter overpeinzing, maar altijd van doen met de Texelse politiek. 

VVD Texel
Lokaal betrokken
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!