Afbeelding
Foto: Vaassen BV

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

D66 wil zekerheid voor toekomst

Politiek

D66 roept het college vanavond middels een motie motie op "de wens van de gemeenteraad te respecteren en haar eerdere besluit te herroepen en toch te kiezen voor een Design, Build & Maintenance (DBM) aanbesteding voor de sporthal."

Bij een DBM worden niet de plannen voor een lager onderhoud gewogen (zoals bij Design & Build aanbesteding), maar juist de lagere kosten voor het onderhoud zelf. Bij een DB aanbesteding, zoals in het raadsvoorstel van het college, zal de voorstelling van de aannemer voor een meerjarig onderhoudscontract boterzacht zijn, omdat van diezelfde aannemer niet gevergd wordt het ook voor die prijs te onderhouden. De financiële consequenties van de voorstelling zijn bij DB (net als bij het gemeentehuis) anders dan bij DBM uiteindelijk voor rekening van de gemeente, zo stelt D66. Aanleiding voor de motie zijn de perikelen rond het klimaatsysteem in het gemeentehuis dat al klauwen vol geld heeft gekost.

In een uitvoerige inleiding laat D66 weten waarom ze de motie indienen: "De beroemde architect Frank Lloyd Wright zei ooit: 'Een dokter kan zijn fouten begraven, maar een architect kan zijn cliënten alleen maar adviseren om klimop te planten.' Wij vinden het moeilijk uit te leggen aan de Texelse bevolking dat de extra kosten voor het klimaat in het gemeentehuis (inclusief WKO) inmiddels zijn opgelopen tot 2,1 miljoen euro. De aannemer had een terugverdientijd van 18 jaar voorgespiegeld, maar dat is in werkelijkheid inmiddels opgelopen tot 63 jaar. Bij een door het college voorgestelde Design & Build aanbesteding voor de sporthal lopen we het risico dat ook daar over een aantal jaren onverwachte torenhoge extra kosten ontstaan."

De gemeenteraad heeft in meerderheid (VVD, D66, Eiland Belang, Texels Belang en GroenLinks) op 15 februari 2017 de wens uitgesproken onderhoud (Maintenance) voor de komende 20 jaar mee te nemen in de aanbesteding voor de sporthal en daarmee een zogeheten Design, Build & Maintenance (1DBM) aanbesteding te volgen. Nu heeft het college besloten deze wens van de gemeenteraad niet over te nemen. De partij besluit als volgt: "We weten inmiddels dat er grote onverwachte extra onderhoudskosten voor de klimaatbeheersing van het gemeentehuis (en de OSG) zijn opgetreden in totaal ruim €2.100.000, die voor rekening van gemeente kwam. Dat had voorkomen kunnen worden, als destijds gekozen was voor een DBM contract."

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 2 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3