Thomas van der Vlerk
Thomas van der Vlerk Foto: Evalien Weterings

Wanneer is Texel niet meer leefbaar?

Politiek

Dit vroeg ik mij laatst af. Is het eiland niet meer leefbaar als er nog meer toeristen bijkomen of als je in de file moet staan om naar het strand te gaan? Iedereen kan wel iets verzinnen, maar voor mij is Texel niet meer leefbaar als ik niet meer naar school zou kunnen op het eiland. De OSG is essentieel en er zit nog zoveel potentie in. De OSG is een superfijne middelbare school. Hoeveel scholieren kunnen nou zeggen dat ze door een natuurgebied, namelijk de Hoge Berg, in tien minuten naar school fietsen? 

Ik zit nu al vijf jaar met veel plezier op de OSG. Toen ik van de Thijsseschool de overstap ging maken naar de middelbare school heb ik nog even getwijfeld om naar het Regius College in Schagen te gaan, maar ik ben blij dat ik die keuze niet gemaakt heb. Ik kwam op de OSG met toen het systeem kunskapsskolan. Dit was een nieuw systeem en iedereen moest eraan wennen, maar al snel werd duidelijk dat het niet werkte. Toen zijn wij teruggegaan naar de vertrouwde boeken, waar ik nu alweer drie jaar mee werk. 

Hoe de OSG zich de afgelopen jaren in grote stappen verbeterd heeft, is iets waar we trots op mogen zijn. Het is een kleine school, maar het onderwijs is kwalitatief goed en de school heeft een daadkrachtig bestuur. Er is ook onder leerlingen en medewerkers commitment om de school nog verder te verbeteren. Hierdoor hangt er een open en vrolijke sfeer en wordt er meestal goed geluisterd naar de meningen van leerlingen. Docenten van de overkant noemen Texelse scholieren dan ook vaak mondig, omdat ze de goed onderbouwde tegenspraak vaak niet gewend zijn. Ook ik maak mij hier schuldig aan. 

Maar ook voor de OSG liggen er nog kansen. De school heeft namelijk één heel belangrijk ding: Jongeren. De OSG is de plek om in gesprek te gaan met jongeren. Ik denk dat er vanuit de gemeente een iets actievere houding moet komen; bijvoorbeeld dat een wethouder soms met een willekeurige klas in gesprek gaat over actuele onderwerpen op het eiland. Jongeren voelen zich dan gehoord. Ze weten ook ineens wat een wethouder is en de wethouder heeft frisse nieuwe ideeën. Driedubbele winst dus. De OSG houdt het eiland jong en leefbaar. Ik wil mij er dan ook voor inzetten om de school kwalitatief goed te houden!

Thomas van der Vlerk

Benieuwd naar wie ik uitdaagde in het verkiezingsdebat? Kijk dan mijn debat hier terug
Wij zetten ons graag in voor goede samenwerking op Texel
Meer weten over D66 Texel standpunten? Lees hier ons verkiezingsprogramma
Meer weten over D66 kandidaten en Jonge Democraten Texel? Lees hier meer over onze mensen

Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 23 minuten geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 19 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 22 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 22 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8