Astrid van de Wetering
Astrid van de Wetering Foto: Evalien Weterings

Tussen de regels door handhaven?

Politiek Vanuit de lokale politiek

Iedereen weet dat wanneer je iets wil organiseren, ondernemen of bouwen er de nodige regels bij komen kijken. Soms geeft dat het gevoel dat het erg langzaam gaat om dan iets voor elkaar te krijgen. Regels zijn er niet voor niets zijn, maar zou het wat minder kunnen? Wanneer bepaalde regels al een tijd functioneren zul je moeten bijhouden of ze logisch zijn, of er manieren zijn om ze te verbeteren of misschien zelfs wel af te schaffen. Wat mij betreft dus een verplichte evaluatie, snellere aanpassingen in samenwerking met de gebruikers.

Eenvoud werkt bijvoorbeeld bij de aanvraag van evenementen vergunningen. Wanneer ik dan echter hoor dat een dergelijke aanvraag gigantisch is, dan vraag ik mij toch weer af kan dat niet eenvoudiger. Dan komt echter handhaving om de hoek kijken. Een gemeente heeft ook de taak om alles veilig te houden voor elke bezoeker en de wettelijke verplichtingen liegen er ook niet om. Vandaar die eindeloos lijkende lijst om in te vullen. Gelukkig hoeven die niet meer elk jaar en ik wil ze ook weer tegen het licht houden om te kijken of ze toch niet eenvoudiger kunnen.

Bij handhaving zelf denk ik aan een aantal voorbeelden: Wat heeft het voor zin om overal 60 kilometer per uur in te voeren als je het niet kunt handhaven? Laat het dan 80 zijn. Permanente woningen toeristisch verhuren dat kan écht niet! Die moeten voor de Texelaar zijn! Maar ook vechtpartijen in De Koog en overmatig drugsgebruik vraagt handhaving. Dus dan hebben we toch weer zichtbare handhavers, samenwerking en regels nodig.

Wat mij betreft zou handhaving bij elk besluit dat door de gemeenteraad genomen wordt een vast onderdeel moeten zijn. Bedenk vooraf wat voor invloed een besluit gaat hebben. Geen nieuwe regels erbij tenzij je dat ook daadwerkelijk wilt ondersteunen met uitvoering. Daar moet je dan uiteraard ook meteen geld voor beschikbaar stellen. Financiën dus. Daar hangt alles mee samen. Geld voor handhaving, verbetering of vermindering van regels en bijvoorbeeld een gezamenlijk team dat in De Koog een oogje in het zeil houdt. Ik wil daar graag middelen voor beschikbaar stellen en dat kan niet zonder samenwerking met u.

Astrid van de Wetering

Wij zetten ons graag in voor goede samenwerking op Texel
Meer weten over D66 Texel standpunten? Lees hier ons verkiezingsprogramma
Meer weten over D66 kandidaten en Jonge Democraten Texel? Lees hier meer over onze mensen

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 21 uur geleden 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2