Afbeelding

Dagje Texel?

Politiek

Afgelopen week las ik in de Helderse Courant een artikel over de uitbreiding van een chaletpark in Tuitjenhorn: 82 nieuwe natuurchalets komen erbij. Texel mag dan wel een beddenstop hebben, de Kop van Noord-Holland is vollop in ontwikkeling.

Met steun van de provincie werkt men hard aan stimulering van het toerisme en uitbreiding slaapplaatsen. Nou en, zult u misschien denken, prima toch? Klopt, prima.

Maar als gemeente Texel moeten we hier toch even over nadenken.
De afgelopen jaren is de verblijfsrecreatie in de Noordkop enorm gegroeid.

Bang voor concurrentie met Texel hoeven we niet te zijn, zolang de prijs-kwaliteit verhouding op Texel op orde blijft hebben wij veel bijzonders te bieden. En een beetje concurrentie houdt de ondernemer fris.

Nee, het effect ligt ergens anders: het is voor de vakantiegangers in de Noordkop natuurlijk heel makkelijk om een dagje Texel in te plannen. Als het mooi weer is hopelijk lekker op de fiets. Maar het valt niet mee om 1 dag Texel fietsend te verkennen: Eerst langs Ecomare, een lunch bij een strandpaviljoen, door naar de Vuurtoren, ergens een hapje eten en dan weer terug naar de boot. Het kan, maar op doordeweekse avonden staan er lange rijen auto’s voor voor de laatste boot. Even een dagje Texel met de auto wel zo makkelijk.

Kijk, en daar wringt voor Texel de schoen.. Hier Texel op moeten anticiperen. De dagtoerist neemt een zak geld mee en is lekker een dagje op stap, maar die auto zouden we liever niet willen hebben. Het CDA vindt dat we hierop moeten anticiperen: door bijvoorbeeld OV-fietscombinaties mogelijk te maken. Met gehuurde fietsen, maar ook voor eigen fietsen die bijv. vanaf de Cocksdorp weer terug naar de boot gebracht worden.
De kunst is om het aantrekkelijk te maken voor de toerist om de auto te laten staan.

Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 1 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 18 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 23 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35