Afbeelding
Foto: Pepijn Lijklema

“Krijg de klere”

Politiek Vanuit de lokale politiek

Die ene zin gaat al de hele week door mijn hoofd. Vorige week kwam een Russisch marineschip naar het kleine Oekraïense Slangeneiland in de Zwarte Zee. De Russen lieten via een opgenomen radiofragment weten, dat de dertien Oekraïense grensbewakers van het eilandje zich onmiddellijk moesten overgeven. De grensbewakers overlegden een paar seconden en antwoorden toen naar de Russen: “Krijg de klere!” 

Sindsdien is niks meer van de bewakers vernomen. Volgens Oekraïne zijn alle bewakers omgekomen en volgens de Russen hadden de bewakers zich direct na het bevel op laffe wijze overgegeven. Wie kan je geloven in tijden van propaganda?

Ik hoop gewoon dat ze allemaal nog leven. Het is hoe dan ook dapper om zo brutaal te zijn tegen een overmacht. Veel mensen zullen zich net als mij het volgende hebben afgevraagd: Stel dat er een vijandelijk oorlogschip bij Texel zou liggen en het bevel zou geven om onmiddellijk over te geven en het eiland te verlaten. Wat zouden wij dan eigenlijk antwoorden? 

Je weet zoiets pas als je echt voor de keuze wordt gesteld. Laten we hopen dat het nooit zo ver komt hier. In tijden van oorlog en propaganda voelt het niet goed om verkiezingscampagne te moeten voeren. Ik denk eigenlijk alleen nog maar: Krijg de klere!

Pepijn Lijklema

De Texelse Roparunners zijn aangekomen in Rotterdam.
Roparunners gefinisht in Rotterdam Algemeen 19 uur geleden 37
Afbeelding
De Omgevingswet in de praktijk Algemeen 20 uur geleden
Hulpdiensten in actie op het vliegveld.
Deense militair overleden na parachutesprong Algemeen 19 mei, 17:00 14
Een deel van de Texelse Roparunners bij de houten roltrappen van de Sint-Annatunnel onder de Schelde in Antwerpen. Dat is halverwege de route.
Roparunners op helft van de route Algemeen 19 mei, 13:30 5
Sperwer versus merel: 1-0
De Lezersfoto - Hebbes Algemeen 19 mei, 08:00
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 18 mei, 10:30
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 17 mei, 17:53