De Waddeneilanden. (Afbeelding Ecomare)
De Waddeneilanden. (Afbeelding Ecomare) Foto: Ecomare

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

'Te weinig urgentie in verzoek eilanden'

Politiek

De Waddeneilanden zijn een miljoenenbijdrage van het Rijk misgelopen omdat er onvoldoende urgentie sprak uit hun voorstellen om de brede welvaart op de eilanden te versterken.

Dat blijkt uit een toelichting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op het niet honoreren van het verzoek van de Waddeneilanden. Die hadden eind vorig jaar een bedrag van €14 miljoen aangevraagd bij het Rijk. 

Dat gebeurde in het kader van de zogeheten RegioDeal die regio’s in het land de kans bood om bijdragen van het Rijk te krijgen voor zogeheten ‘regionale opgaven’.

De Waddeneilanden hadden het geld aangevraagd voor het realiseren van betaalbare en beschikbare woonruimte op de eilanden, voor het behoud van voorzieningen op de eilanden (zorg en onderwijs), CO2-neutraal vervoer en voor de ontwikkeling van een circulaire economie op de eilanden.

Volgens de toelichting van het ministerie van LNV kwam de meervoudigheid en integrale aanpak van de zaken die de Waddeneilanden wilden aanpakken echter in een ‘te geringe mate’ naar voren in het voorstel dat was voorgelegd.

Het ministerie sprak eveneens de verwachting uit dat de uitwerking van de plannen van de Waddeneilanden ‘teveel tijd zouden vergen om in de periode 2020-2022 tot concrete resultaten te komen.'

Het Rijk ontving in totaal uit 26 regio’s aanvragen voor financiële bijdragen. Daarvan werden er veertien door het kabinet gehonoreerd. 

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Algemeen 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2