Logo texelsecourant.nl
De Zaandammerdijk, ter hoogte van de uitkijkpost over Waalenburg. De heiningen zijn inmiddels weg.
De Zaandammerdijk, ter hoogte van de uitkijkpost over Waalenburg. De heiningen zijn inmiddels weg. (Foto: Provincie Noord-Holland)

"Heiningen langs Zaandammerdijk en Redoute voegen niets toe aan verkeersveiligheid"

  Politiek

Toegenomen gevaar voor verkeer langs Redoute en Zaandammerdijk, doordat daar alle heiningen weg zijn. Die klachten bereiken raadslid Annie Hin (Texel2010).

Bij de Zaandammerdijk is ook een uitkijkpost gekomen, wat de ruimte voor het autoverkeer nog beperkter maakt als je vanuit Eierland komt. "Het is er allemaal niet veiliger op geworden" stelt Hin. Haar dringend verzoek is alle heiningen terug te plaatsen, want dan wordt iedereen ook meer gedwongen binnen de rijstroken te blijven.

Het college van b en w reageert als volgt: "Van oudsher waren de hellingen langs de binnendijken Redoute en de Zaandammerdijk verpacht aan schapenboeren. Het Hoogheemraadschap had om deze hellingen af te palen en de schapen binnen de gebieden te houden langs de weg op de kruin van de binnendijk een heining geplaatst.

Veel van deze pachtcontracten zijn opgezegd waardoor tevens de heiningen door het Hoogheemraadschap opgeruimd zijn. Voor de Redoute geldt deze situatie al een aantal jaren. Voor een deel van de Zaandammerdijk is dit redelijk recent en tevens over een beperkte lengte. Beide wegen zijn voldoende breed voor al het gemotoriseerde verkeer. Er is belijning aanwezig, plus reflectoren aan weerszijden van de weg. Heiningen langs deze wegen voegen niets toe aan de verkeersveiligheid. En het is een illusie om te veronderstellen dat een heining een auto tegenhoudt en zeker geen vrachtauto."

Vanuit verkeersveiligheidsoptiek zijn heiningen volgens b en w dus niet noodzakelijk.

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik vind dat we op Texel in het algemeen goed geïnformeerd worden wat betreft het coronavirusReageren!