Logo texelsecourant.nl

PDT: wikkeltje coke tot de voordeur gebracht

  Politie

De politierechter in Alkmaar heeft maandag een 34-jarige drugsdealer uit De Cocksdorp veroordeeld tot een half jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Gedurende zijn proeftijd van twee jaar moet hij zich bovendien onder toezicht en begeleiding van de reclassering stellen. De straf was gelijk aan de eis.

Volgens de rechter is bewezen dat de man – van origine werkzaam in de horeca - zich eind 2017 en begin 2018 bezighield met de handel in cocaïne. Dat gebeurde samen met een kompaan onder de naam 'Personal Delivery Texel'. Dat opereerde bijna als een regulier bedrijf: het maakte reclame op sociale media, nam bestellingen in ontvangst en leverde drugs met een eigen 'bezorgdienst' op de afgesproken tijd en plaats af.

Bij de rechter zei de man – zelf zwaar verslaafd geweest – dat hij eigenlijk nooit aan het dealen had willen beginnen. ,,Het is een principeding. Dat ik mijn eigen leven stuk maak, daar heb ik alleen mezelf mee. Maar als verslaafde doe je dingen die je eigenlijk niet wilt doen. Grenzen vervagen, zelfs principiële." Volgens hem was de worsteling met zichzelf wel de reden ,,dat ik me er uiteindelijk weer van terugtrok".

Oog in oog met de politierechter deed hij zijn best zijn eigen rol en inbreng klein te maken. Ja, hij had een handeltje van iemand overgenomen – inclusief leverancier in Den Helder – maar hij was er min of meer per ongeluk ingerold en had vooral spul verkocht om zijn eigen verslaving te kunnen betalen. En de goede ondernemersideeën kwamen van zijn kompaan. Die vond het een goed idee wikkels en stickers met de eigen 'bedrijfsnaam' te laten maken en pennen, sleutelhangers en pijpjes met 'PDT' erop als relatiegeschenk weg te geven.

Maar in die marginale rol zat weinig geloofwaardigs, vond de rechter. Zij wees op het lange strafblad van de man en op de verklaringen in het dossier waaruit bleek dat hij persoonlijk ,,klanten op het hele eiland affietste", dat hij op een gegeven moment ,,vijf tot zeven ruggen per maand" overhield aan zijn business en ,,dat u allemaal leuke dingen deed van dat geld, zoals uit eten gaan". Ook wees de politierechter er fijntjes op ,,dat u op een gegeven moment wel met vijf telefoons rondliep".

De man had bij de politie al grotendeels bekend. Hij vertelde inmiddels een half jaar clean te zijn, maar er ook van te zijn doordrongen dat de dreiging van een terugval groot is. Dat had ook de reclassering geconcludeerd. Officier van justitie zowel als politierechter besloot daarom het advies over te nemen de man onder begeleiding te stellen. De bijkomende celstraf werd door de aanklager omschreven als ,,een onvermijdelijke afrekening met justitie".

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het geplande kunstwerk van het Hoogheemraadschap als monument voor de Dijkversterking moet er komen.Reageren!