Logo texelsecourant.nl
De woning is zes maanden gesloten en verzegeld.
De woning is zes maanden gesloten en verzegeld. (Foto: Intervisualstudio.nl)
Update

Verdachte drugszaak aangehouden, woning 6 maanden gesloten

  Politie

Een 21-jarige man uit Den Burg die dit jaar net op vrije voeten was, is opnieuw aangehouden als verdachte ter zake van drugshandel. In verband hiermee is een woning voor de duur van zes maanden gesloten. 

De man werd vorig jaar al eerder veroordeeld als medekopstuk van een drugsnetwerk dat tienduizenden euro's aan drugs transporteerde van Den Helder naar Texel en het hier verhandelde. Hierbij werden ook harddrugs verkocht aan minderjarigen. In totaal waren er uiteindelijk elf verdachten in beeld waarvan er op dat moment drie werden veroordeeld. De Den Helderse leverancier 'Makkie' werd veroordeeld tot drie jaar celstraf maar ging in hoger beroep. Zijn vriendin werd veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf waarvan drie maanden voorwaardelijk en de Texelse verdachte tot een celstraf van 1,5 jaar.

Destijds eiste de officier van justitie een ontnemingsvordering op de Texelse verdachte van €122.000. De ontnemingsvorderingen op de andere verdachten waren beduidend lager.

De handel ging voornamelijk om cocaïne maar ook ghb, amfetamine, speed, hasj, mdma en andere drugs werden verhandeld, bleek destijds tijdens de zitting. De politie tapte al geruime tijd zijn telefoon en ook hebben (minderjarige) personen bij de politie verklaard al jarenlang drugs te kopen bij de verdachte.

Toen werden bij een doorzoeking van de woning waar hij woonde in Den Burg onder andere wiet en hasj aangetroffen. Hierop is de hoofdbewoner zijn huis kwijtgeraakt. Deze heeft hierna een nieuwe woning in Den Burg gekregen. Blijkbaar is deze hoofdbewoner opnieuw in zee gegaan met de nu 21-jarige man uit Den Burg na zijn vrijlating. Zijn nieuwe woning is inmiddels vandaag als drugspand gesloten door de gemeente Texel en de 21 jarige hoofdverdachte zit al even in voorarrest voor drugshandel in P.I. Zwaag. De man zit nog in zijn proeftijd van drie jaar wegens de eerdere veroordeling.

De gemeente maakte onderstaand bericht vandaag bekend:

Woning Starkenburgh gesloten na vondst drugs

Donderdag 6 september 2018  is een woning aan de Starkenburgh in Den Burg voor de duur van zes maanden gesloten. Burgemeester Uitdehaag heeft hiertoe besloten naar aanleiding van de vondst van drugs en het verhandelen van drugs vanuit de woning.

De burgemeester heeft besloten de woning te sluiten op grond van het Damoclesbeleid. In artikel 13b van de Opiumwet staat beschreven dat de burgemeester bevoegd is bestuursdwang toe te passen indien in woningen (en daarbij behorende erven) drugs afgeleverd, verstrekt dan wel aanwezig is. De burgemeester mag in zo'n geval de woning (en daarbij behorende erven) sluiten. 

In de woning was een grote hoeveelheid harddrugs aangetroffen. Daarnaast werd er vanuit de woning drugs verhandeld. Aan de bewoner en eigenaar van het pand is medegedeeld dat de burgemeester de woning sluit voor de duur van zes maanden. Bij de afweging om het pand te sluiten, weegt zwaar dat het woon- en leefklimaat en de sociale en/of fysieke veiligheid van burgers wordt aangetast.  Vanuit het oogpunt van openbare orde en veiligheid vindt de burgemeester dit onacceptabel en tolereert dit niet.

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Aanwezigheid van de pers werkt belemmerend om vrijuit te kunnen sprekenReageren!