Logo texelsecourant.nl
Inbrekers vernielden vannacht onder meer de ingang van Bets Fietsen.
Inbrekers vernielden vannacht onder meer de ingang van Bets Fietsen. (Foto: Bets Fietsen)
Update

Inbraakgolf in bedrijven Oudeschild en Den Burg

  Politie

Oudeschild en Den Burg zijn vannacht geteisterd door een  inbraakgolf. In Oudeschild werd bij drie bedrijven ingebroken en werden spullen meegenomen, in Den Burg kreeg één winkel ongewenst nachtelijk bezoek. De schade is omvangrijk. 

Het grootst was de schade bij Bets Fietsen. De daders sloegen met grof geweld de voordeur aan diggelen en de forceerden de achterdeur. "Alle dure fietsen zijn weg, elektrisch, mountainbikes, racefietsen, noem maar op. Ze moeten met een bus of vrachtauto zijn geweest. Ze gingen heel gericht te werk, ook acculaders en reservesleutels namen ze mee" . vertelt John Betsema. De inbraak moet rond 2.00 uur vannacht hebben plaatsgevonden. Betsema heeft op Facebook een oproep geplaatst. "Heb je wat gezien laat het ons weten."

Ook de winkel van Texelana, iets verderop aan de Heemskerckstraat, kreeg ongewenst bezoek. De achterdeur werd geforceerd, ook hier werden vooral duurdere spullen meegenomen, zoals leren handschoenen, jassen en dekbedden. "De schade is heel groot. Te verschrikkelijk voor woorden", meldt Willem Jan Kraanen.

Derde bedrijf in Oudeschild dat werd getroffen is Veronica. Bij de vis- en cafetaria werd de ingang geforceerd en binnen en buiten veel vernielingen gepleegd. "Bij ons was niets te halen, maar ze hebben wel veel vernielingen aangericht", vertelt Erwin Koning. 

In Den Burg is ingebroken bij snoepwinkel Candy King in de Weverstraat. Hier probeerden de daders vergeefs een kluis uit de muur te slopen en richtten daarbij de nodige schade aan. "Het is een ravage, maar ze hebben niets meegenomen", meldt uitbater Ron Pieterse. 

De politie heeft de zaken in onderzoek, maar kon vanmorgen geen verdere bijzonderheden melden. In tenminste één winkel staat een dader herkenbaar op video, medewerkers van de Texelse boot noteerden het kenteken van een verdachte bestelbus en er zou via een sigarettenpeuk DNA-materiaal zijn. Forensisch onderzoek zal nog plaatsvinden, maar - ook tot teleurstelling van de gedupeerde ondernemers - niet eerder dan morgen. Zij proberen hun bedrijven zo snel mogelijk weer op orde te krijgen en open te zijn, teneinde omzetverlies zoveel mogelijk te beperken. Volgens de politie hebben agenten ondernemers aanwijzingen gegeven hoe het beste te kunnen handelen .

Vorig weekend werd ook al ingebroken in Oudeschild. Bij een winkel op de haven, in een woning aan de Trompstraat en in een woning aan de Heemskerckstraat.

De politie roept eventuele getuigen op zich te melden, via tel.nr. 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem, via tel.nr.: 0800-7000.

Signalement

Inmiddels gaat een signalement van een mogelijke dader rond op Facebook: "Wij zoeken een witte Fiat Ducato met kenteken 29-BG-VP met daarachter een grote boedelbak, die met de eerste boot is vertrokken naar Den Helder. Een kort geblokte kale man en een lange slungel met een baardje. Ze zijn in het bezit van minimaal 16 fietsen waaronder veel e-bikes en verschillende racefietsen en mountainbikes. Tevens veel wollen kleding en dekbedden van onze buren", schrijft John Betsema op Facebook.

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!