Afbeelding
Foto: Suzanne Schönhage

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Groots afscheid van de Jozefschool

Onderwijs

Vanwege de coronamaatregelen zou er voor groep 8 van de Jozefschool eerst geen eindfeest komen. Aangezien de kinderen allemaal weer naar school mochten vanaf 8 juni, was er een groepje moeders dat dit jammer vond en het heft in eigen handen heeft genomen. Woensdag - op de laatste schooldag van de kinderen uit groep 8 - werd er in de tuin van Mirjam van der Ploeg, de moeder van Yentl Hoekstra, een enorm feest gegeven.

Het afscheid van groep 8 begon woensdagochtend al om half elf op het schoolplein van de Jozefschool. Alle anderen groepen stonden opgesteld in een enorme tunnel van de brandtrap naar het einde van het schoolplein om zo de kinderen van groep 8 uit te zwaaien. Alle ouders mochten komen kijken hoe ze voor de laatste keer het schoolplein af gingen, maar eerst werd er nog opgetreden door groep 8 met wat liedjes van de eindfilm. Daarna kregen ze van de meester een bloem en mochten ze door de lange tunnel die de jongere kinderen hadden gevormd. Groep 8 ging letterlijk kruipend het schoolplein af. Er was veel emotie bij de kinderen. Het huilen begon al op het schoolplein. Tientallen groep 8’ers, met name de meisjes, stonden met tranen rollend over hun wangen te knuffelen. Het helende woord was: “tot vanavond”, het laatste moment dat de kinderen van groep 8 met zijn allen bij elkaar zouden zijn.

Rond de klok van zes druppelden alle kinderen de tuin van Yentl in. "Toen eerst werd gezegd dat er helemaal geen feest zou komen, vond ik dat echt heel, heel jammer", laat zij weten. "Dat zou betekenen dat we nooit meer bij elkaar zouden komen. Gelukkig is er toch nog een feest!" Tot grote vreugde van groep 8 hebben enkele moeders de koppen bij elkaar gestoken en het initiatief genomen om een eindfeest voor groep 8 te organiseren. "Het waren vele avondjes plannen en regelen, maar dat was het allemaal waard!", vertelt Suzanne Schönhage, moeder van Bloem van der Velde.


Julia van der Velde

De tuin die normaal gesproken bestaat uit een grasveld en een oprit, was nu omgetoverd naar een tuin met picknicktafels, een barbecue, vrolijke versieringen, muziek, een springkussen en als kers op de taart een photobooth. "Vooral dat laatste viel enorm in de smaak", lacht Suzanne, "zelf ben ik er ook een paar keer op gaan staan."

Toen de groep compleet was, werd het tijd om met zijn allen lekker te gaan eten. Vincent van der Velde, vader van Bloem en Remco Koopman, vader van Nina, verzorgden lekkere hamburgerbroodjes en broodjes met worst, allemaal van de barbecue. Nadat iedereen zijn buik rond had gegeten werd er uitbundig gebruik gemaakt van de photobooth en die bleef de hele avond nog in gebruik voor alle herinneringen die moesten worden vastgelegd. Ook kwam er nog een professionele fotograaf langs om wat kiekjes van de kinderen en het feest te schieten. De hit van de avond was toch wel het moment dat de waterpistooltjes tevoorschijn werden gehaald en groep 8 als gekken achter elkaar aan gingen.

"Niemand bleef gespaard!", vertelt Bloem van der Velde. Voor de ouders die bleven plakken bij het feest om alles op rolletjes te laten lopen, was het ook een goed moment om eens lekker bij te kletsen. "Ik heb mij wel vermaakt, zo’n feestje in mijn achtertuin", vertelt Mirjam, "en ik kon inderdaad lekker bijkletsen met de andere moeders. Het is toch wel een grote stap, van de basisschool naar de middelbare school."

Meester Remco en juf Francis kwamen nog even langs om bij het feest te kijken. De tranen begonnen pas echt te rollen toen het besef kwam dat het einde van de avond in zicht was. Eén voor één werden de groep 8’ers opgehaald door hun ouders en werd het een feest met een emotioneel einde. Het was al met al een enorm geslaagde avond, laten de kinderen van groep 8 weten.

Verslag: Julia van der Velde 

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 11 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 14 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 16 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00