Logo texelsecourant.nl
Foto: Harald Schipper/Natuurmonumenten

Drijvers Vogelweid De Bol in omvang verdubbeld

  Natuur

Nu de graafwerkzaamheden zijn afgerond is het herstel van het oude cultuurlandschap bij Drijvers Vogelweid de Bol is afgerond.

Het natuurreservaat dat pal naast molen Het Noorden ligt is vanuit cultureel én ecologisch oogpunt bijzonder. "Een uitzonderlijke geschiedenis waar natuur en cultuur met elkaar in gesprek zijn", meldt gebiedsbeheerder Natuurmonumenten. "In een 'korte' periode van 150 jaar is het gebied drie fasen doorgegaan: van Waddenzee en platte oesterbank naar intensief landbouw gebruik, om vervolgens weer terug te worden gevormd naar het 'originele' cultuurlandschap van vlak na de inpoldering. Om dienst te doen als weidevogel-walhalla en schatkamer van bijzondere en kleurrijke bloemen."

De bloemrijke weides, vloeiende overgang van nat naar droog en de Waddenzee op een vleugelslag afstand, maakt Drijvers Vogelweid de Bol volgens Natuurmonumenten perfect voor weidevogels als kievit, wulp, grutto en scholekster. "De hoeveelheid van weerbare weidevogels in het oude deel is nog ouderwets hoog. "Mede dankzij provincie Noord-Holland en het Waddenfond is dit natuurgebied in omvang verdubbeld, hopelijk worden er hier nu ook twee keer zo veel weidevogelkuikens gezond groot gebracht."

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het geplande kunstwerk van het Hoogheemraadschap als monument voor de Dijkversterking moet er komen.Reageren!