Logo texelsecourant.nl

Massale sterfte kokkels op Waddenzee

  Natuur
Een afstervende kokkelbank op de Waddenzee.
Een afstervende kokkelbank op de Waddenzee. (Foto: Albert en Petra Schagen)

Op de droogvallende platen in de Waddenzee, de Oosterschelde en de Westerschelde heeft zich de afgelopen weken massale sterfte onder kokkels voorgedaan.

Dat heeft Wageningen Universiteit laten weten. De sterfte werd vastgesteld tussen 25 juli en 15 augustus door onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR) en visserijkundige ambtenaren.

Op veel plaatsen waren de platen bezaaid met stervende en pas gestorven kokkels, al dan niet met het vlees nog in de schelpen. De meest voor de hand liggende doodsoorzaak lijkt volgens Wageningen de buitengewoon lange hittegolf.

Ziekte of infectie als oorzaak wordt nog nooit uitgesloten, daarvoor worden monsters uit de Oosterschelde onderzocht bij het Laboratorium voor vis-, schaal- en schelpdierziekten van Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad. De uitkomst daarvan wordt begin september verwacht.

De extreem hoge kokkelsterfte is volgens Wageningen slecht nieuws voor scholeksters en handkokkelvissers.  "Scholeksters hebben voldoende schelpdieren nodig als voedselbron om goed de winter door te komen. Kokkels zijn een belangrijk onderdeel van hun dieet."

Volgens Wageningen Universiteit zijn er beperkende maatregelen nodig voor de handkokkelvisserij op de Waddenzee. "De bestandsschatting voor het najaar van 2018 voor het eerst sinds 2011 onder de drempelwaarde voor een 'kokkelrijk' jaar uitkomt. Dit betekent dat er beperkende maatregelen genomen moeten worden. Zo wordt het aantal schepen dat in de zogeheten 'lotingsgebieden' mag komen, verminderd van drie naar twee. Vanwege de extreme zomersterfte zijn er nu nog minder kokkels op te vissen."

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Aanwezigheid van de pers werkt belemmerend om vrijuit te kunnen sprekenReageren!