Pieternel Geurtz, Christine Frateur en Annelies Schoo.
Pieternel Geurtz, Christine Frateur en Annelies Schoo.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Protest tegen kaalslag in De Dennen

Natuur

"Zie je tot hoever dit gebied strekt? Dit hele stuk is dus straks een kale vlakte. We hebben het niet over uitdunnen, het gaat hier om volledige kap. Het enige wat straks over is zijn een paar stompjes ter nagedachtenis aan prachtige oude dennenbomen", vertelt Annelies Schoo geagiteerd terwijl ze in de verte wijst. Samen met Pieternel Geurtz en Christine Frateur zette ze aan de Heidvlakweg vrijdag één van de in totaal drie gebieden af vol dennen met rode stippen.

 Staatsbosbeheer maakte eerder dit jaar bekend 4.100 dennen in de Texelse bossen te gaan kappen, tot woede van het drietal. "Er moet meer ruimte komen voor biodiversiteit en er moet meer loofbos komen. Het heet hier toch niet voor niets de Dennen? Ze zeggen dat het ten goede komt aan de biodiversiteit. Er zijn flink wat wetenschappelijke argumenten hier tegen in te brengen. Voor veel paddenstoelensoorten is dit een ideale omgeving. Maar die is weg als je de hele ondergrond gaat verwoesten. Het gaat om geld, Staatsbosbeheer moet hout leveren. Het is toch wel heel toevallig dat er zoveel gekapt wordt op een moment dat de houtprijs stijgt." Pieternel wordt bozer naarmate ze haar verhaal doet. Je kunt het met haar eens zijn of niet, de initiatiefneemster van de Partij voor de Bomen zet zich met ziel en zaligheid in voor haar missie. 

Kom kijken!

Annelies, Christine en Pieternel in het uitgestrekte gebied dat gekapt gaat worden.

Of het lint er morgen nog hangt weet ik niet. Het zal me niet verbazen als het weggehaald wordt. Ik hoop het niet. Ik hoop dat mensen komen kijken en met eigen ogen kunnen zien hoeveel bomen gekapt worden. Het is verschrikkelijk. En dit is maar één van de drie gebieden van deze oppervlakte ", vervolgt Pieternel. Ze heeft een punt, het stuk dat gekapt wordt is enorm. Het lint dat de dames geplaatst hebben geeft de omvang goed weer. De argumenten die SBB geeft zijn voor de dames niet afdoende. SBB zegt hier onder meer over - lees de volledige verklaring in de link hier boven - dat het onderhoud nodig is 'om het oorspronkelijke productiebos gezond en gevarieerd te houden en toekomstbestendig te maken. Er worden bomen weggehaald om jonge bomen de kans te geven om te groeien, zodat er straks een nieuwe generatie bos klaarstaat. De Dennen is vanaf 1898 speciaal voor de productie van hout aangelegd. Het bos bestond vooral uit naaldbomen van dezelfde leeftijd. Zo'n bos is eentonig, kwetsbaar voor storm en brand en arm aan planten- en diersoorten. Staatsbosbeheer wil een natuurlijker bos stimuleren met een variatie aan bomen van verschillende leeftijden en soorten." 

Laat je horen 

Annelies, Christine en Pieternel geven zich in ieder geval niet gewonnen. Ze roepen iedereen op om via sociale media en email te protesteren bij Staatsbosbeheer tegen de - in hun ogen - kaalslag die plaatsvindt in de Dennen. "Er zijn ook al mensen bezig de rode stippen op de bomen te verwijderen. Wij roepen daar niet toe op. Maar wij hopen echt dat Staatsbosbeheer terugkomt van dit belachelijke besluit", zegt Pieternel tot slot. 

Bij de blauwe cirkel vindt men de parkeerplaats nabij de bomenkap. 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 14 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3