Waddenzee.
Waddenzee. Foto: Janet Brouwer

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Nieuwe afspraken voor Waddenzee

Natuur

Een paradijs voor broedvogels, herstel van de visstand, onderzoek naar de gevolgen van klimaatveranderingen en een verdere verduurzaming van de havens rond de Waddenzee.

Toekomstvisies voor de Waddenzee die aan de orde kwamen tijdens de dertiende Trilaterale Waddenzeeconferentie die donderdag en vrijdag in Leeuwarden werd gehouden.

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en haar Duitse en Deense collega-ministers Svenja Schulze en Jakob Ellemann-Jensen ondertekenden in Leeuwarden nieuwe afspraken om de toekomstvisies te realiseren. De afspraken zijn volgens het ministerie van LNV gebundeld in het 'Verdrag van Leeuwarden'.

Er is een actieplan opgesteld om de dalende trend in het aantal broedvogels te doorbreken. Dan gaat het om het vergroten van gebieden waar de vogels kunnen broeden en het behoud van huidige broedplaatsen zoals het eiland Griend.

Er komen volgens het ministerie ook maatregelen om een dalende trend in de visstand tegen te gaan. "Om de juiste maatregelen te nemen gaan de drie landen onderzoeken wat de levenscyclus van verschillende vissoorten in de Waddenzee is. Ook wordt er gezocht naar oplossingen voor trekvissen, zoals een vismigratierivier in de Afsluitdijk. Verder is er afgesproken om rivieren langzamer te spuien. Hierdoor kunnen vissen beter wennen aan het zoute water."

De ministers hebben aangeven dat zij projecten om plastics uit het water te halen, willen ondersteunen. Dat wordt nog nader uitgewerkt. De ministers zeiden tevreden te zijn over de inzet van de havens om milieuschade aan de Waddenzee te beperken.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2