Het haasje in de opvang van Ecomare
Het haasje in de opvang van Ecomare

Laat jonge haasjes zitten

Natuur

Een jong haasje in het veld dat niet gewond is, heeft geen hulp nodig. De moederhaas is het grootste deel van de dag niet bij haar jongen. De jongen verlaten al enkele dagen na de geboorte de nestplek en komen er tegen de avond naar terug om gezoogd te worden. Een jong haasje dat alleen is, is zijn moeder dus niet kwijt. 

Hazen hebben een heel eigen wijze van zorg voor hun kroost. Een hazenmoeder laat haar jongen vrijwel meteen na de geboorte alleen achter in het nest. Zo zijn de jongen het veiligst voor roofdieren: de moederhaas verraadt niet waar de jongen zijn. Jonge haasjes zijn klein en geurloos en worden daardoor niet snel gevonden door rovers. De gezinsleden komen een paar keer per etmaal bij elkaar in het nest, zodat de jongen gezoogd kunnen worden. 

Onlangs werd er een jong haasje naar Ecomare gebracht. Het diertje zat op een plek waar voortdurend mensen langskwamen. In de opvang bleek hij gezond en goed doorvoed te zijn, dus het lijkt erop dat de moeder gewoon voor hem zorgde. Doordat hij door mensenhanden was opgepakt, was terugbrengen helaas geen optie meer. Hij was zijn bescherming, de geurloosheid, immers kwijt. Daarom wordt hij nu in de opvang verzorgd. In dit soort situaties kan een haasje wel verplaatst worden naar een nabij gelegen rustig stukje groen, door hem met een schone doek op te pakken. De moederhaas roept haar jongen tegen zonsondergang en zo zullen ze elkaar dan weer terugvinden. In het algemeen geldt: grijp zo min mogelijk in!

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 7 minuten geleden
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 1 uur geleden 2
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 18 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15