Grote sterns.
Grote sterns. Foto: Thomas van der Es

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Terreinbeheerders alert op vogelgriep

Natuur

Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Defensie en de gemeente hebben een algemene oproep gedaan om alert te zijn op dode vogels op het eiland.

De vijf terreinbeheerders houden momenteel scherp toezicht op het mogelijk uitbreken van vogelgriep in broedkolonies op Texel. “Nu het broedseizoen volop aan de gang is, wordt extra scherp gelet op dode vogels die een voorbode zouden kunnen zijn van een mogelijke uitbraak.”

Volgens de terreinbeheerders zijn er op het moment nog geen uitbraken van vogelgriep op het eiland, maar elders in Nederland zijn die er al wel in concentraties met (water)vogels. 

Vorig jaar was er op Texel nog een grote uitbraak in de kolonies grote sterns in De Petten en Wagejot (in totaal 4550 paar). “Na de uitbraak waren er nog slechts 600 paar over op de Prins Hendrik Zanddijk die 300 kuikens wisten groot te brengen. Dit jaar broeden er zo’n duizend tot vijftienhonderd grote sterns op de Prins Hendrik Zanddijk.”

“Bezoekers van natuurgebieden wordt gevraagd alert te zijn op dode vogels en daarvan melding te maken via waarneming.nl. In geval van een melding verwijdert de betreffende terreinbeheerder de dode vogel zo snel als haalbaar is, mede afhankelijk van het (risico of niet)gebied waar de vogel is getroffen.”

Een enkele dode vogel zegt niet zoveel, volgens boswachters Thomas van der Es (Staatsbosbeheer) en Eckard Boot (Natuurmonumenten), maar als er veel losse meldingen zijn, kan dat wel een signaal zijn dat de dreiging van vogelgriep toeneemt. “Hoe eerder we dat weten hoe beter.”

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2