De grote mantelmeeuw met de ringen om zijn poten.
De grote mantelmeeuw met de ringen om zijn poten. Foto: Ecomare

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Herkomst onbekende bezoeker Ecomare achterhaald

Natuur

Hij trok de aandacht bij Ecomare: een geringe grote mantelmeeuw die al een tijdje rondliep op het terrein van het natuurmuseum en de zeehondenopvang nabij De Koog.

De medewerkers wilden toch wel eens wat meer weten over de nieuwe, onbekende gast op het buitenterrein en dat lukte. Aan de hand van een kleurring aan zijn rechterpoot en een aluminium vogelring aan zijn linkerpoot kwamen ze erachter dat de mantelmeeuw uit Noorwegen moest komen.

Het leidde tot contact met de Noorse ringcentrale, waarna zo’n beetje de hele doopceel van de tot dan toe onbekende meeuw tevoorschijn kwam. Het dier bleek afkomstig van Zuid-Noorse eiland Sandøya waar hij op 20 juni als kuiken op het nest was geringd voordat hij richting Texel kwam. “Hij heeft in de eerste maanden van zijn leven dus hemelsbreed 671 kilometer afgelegd.”

Bij de Noorse ringcentrale waren ze op hun beurt blij met de melding van Ecomare: ze hadden daar nog niet eerder gehoord waar de op 20 juni geringde meeuw was gebleven. De ringcentrale had al wel een terugmelding gehad van een ander jong uit hetzelfde nest: die was eind augustus in Denemarken gezien. Volgens Ecomare is het verhaal van de meeuw van het buitenterrein een mooi voorbeeld dat ringen helpt om meer te weten te komen over vogels.

Ecomare doet een algemeen verzoek om - bij het vinden van dode vogels met een ring -  het nummer, de vindplaats en de datum te melden bij het Vogeltrekstation, het administratieve centrum van alle vogelringwerk in Nederland. “Zie je een vogel met een kleurring, dan kun je op de website cr-birding.org achterhalen van welk project hij afkomstig is. Je kunt daar de afgelezen code ook melden.”

Afbeelding
Herstart vergaderingen politiek Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Motie over herplantplicht bomen Algemeen 5 uur geleden 4
Afbeelding
Vlotten boot moeten extra worden getest Algemeen 8 uur geleden 4
Afbeelding
SOS Dolfijn vangt een op Texel gestrande bruinvis op Algemeen 30 jan, 17:02 4
Afbeelding
Eerste zeepaardje binnen bij Ecomare Algemeen 30 jan, 12:00 3
Afbeelding
Robin Nolan Trio bij Club Jazz on the Waves Cultuur 30 jan, 10:54
Afbeelding
Artex organiseert workshop dieren tekenen voor kinderen Algemeen 30 jan, 10:45
Afbeelding
Afspraken Vliehors nieuw leven ingeblazen Algemeen 30 jan, 08:50