Otterschelpen op het strand bij Paal 17.
Otterschelpen op het strand bij Paal 17.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Aangespoelde otterschelpen strand Paal 17

Natuur

Het gebeurt zo nu en dan als de zeebodem wordt omgewoeld tijdens een winterstorm. Zogeheten otterschelpen, die zich hebben ingegraven in het zand, kunnen dan loskomen en vervolgens aanspoelen op het strand.

Afgelopen weekend was dat het geval bij Paal 17 waar het strand op een aantal plekken bezaaid lag met de otterschelpen. Bij veel schelpen stak de sifon er nog uit aan de zijkant. Dat is de sliert waarmee ze anders - als ze ingegraven zitten - voeding tot zich nemen en afvalstoffen uitscheiden.

Volgens Pierre Bonnet van Ecomare moet het voor de vogels op het strand een feestmaal zijn geweest met zoveel otterschelpen bij elkaar. Wat onderwater lag, viel ten prooi aan krabben en zeesterren. "De otterschelpen hebben geen voet waarmee ze zichzelf kunnen ingraven. Als ze eenmaal zijn losgewoeld worden ze meegenomen door de stroming of ze moeten het geluk hebben dat er opnieuw een laag zand overheen komt. Meestal zijn het de schelpen die niet diep genoeg onder het zand zitten die tijdens een storm los komen." Over het algemeen zitten de schelpen dertig tot veertig centimeter diep ingegraven.

Medewerkers van Ecomare troffen afgelopen weekend tussen paal 9 en paal 15 diverse losgewoelde Amerikaanse mesheften en tapijtschelpen aan (veelal met vlees), maar dat was in mindere mate dan de hoeveelheid otterschelpen bij Paal 17. Volgens Bonnet was in 2004 de eerste melding van grote hoeveelheden otterschelpen op het strand. Sindsdien gebeurt het vaker als het even flink heeft gestormd.

Ecomare krijgt veel vragen over de schelpen. Op de website melden ze: "Op de Hollandse stranden zijn op veel plaatsen, vooral in het noorden, massaal otterschelpen aangespoeld. Veel mensen kennen deze schelpdieren niet, omdat ze voor 2000 zeldzaam waren. De gestrande otterschelpen zijn uit de zeebodem voor de kust losgewoeld door de stormen van de afgelopen weken. Ze kunnen zich niet meer ingraven en daardoor spoelen ze aan."

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 14 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 20 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1