Afbeelding
Foto: Job schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

De noordse stormvogel

Natuur Over het eiland

In de rubriek ‘Over het eiland’ schrijft redacteur Job Schepers regelmatig over opvallende zaken die hij tegenkomt op zijn wandelingen. Ditmaal hielp hij onverwacht bij het onderzoek naar de noordse stormvogel. Hij schrijft er het volgende over.

Tijdens een wandeling zondag zag ik in een droge sloot langs de Georgiëweg bij Den Burg een dode vogel liggen. Nu heb ik de vreemde gewoonte om naast bloeiende plantjes regelmatig dode dieren op de foto te zetten. Iedere gek heeft zijn gebrek. Ik had geen idee dat dit een noordse stormvogel was. Dit bleek pas nadat ik mijn bijdrage op Facebook had gedeeld en fotograaf en vogelliefhebber René Pop reageerde dat hij dit maar een vreemde plek voor deze meeuwensoort vindt. Deze komen normaal niet op land, wist hij mij te vertellen. Niet veel later wilde hij de exacte locatie weten, een onderzoeker van Wageningen Marine Research had belangstelling. 

De mail

In de email schrijft de onderzoekster onder meer: Ik werk voor Wageningen Marine Research. Ik kijk naar de maaginhoud van noordse stormvogels, voornamelijk naar het vele plastic wat deze vogels eten. Dit is een langlopend onderzoek (sinds de jaren ‘80) waarbij we de stormvogel gebruiken als graadmeter voor de vervuiling van zwerfvuil op de Noordzee. Ik heb je nu als vinder van deze vogel genoteerd, dan kan ik je de uitkomsten van dit onderzoek en specifiek wat jouw vogel in zijn maag had doorgeven. Wij publiceren jaarlijkse rapporten maar koppelen ook details van individuele vogels terug aan hun vinders. 

De afgelopen weken spoelen er ongebruikelijk veel stormvogels aan langs onze kusten, eerst in Noord- en Zuid Holland en Zeeland en recent vooral op de Waddeneiland. Texel lijkt er tussenin te liggen, want we kregen tijdens beide aanspoelpieken veel vogels binnen. Wat de achterliggende oorzaak is weet ik nog niet, hopelijk geeft de geplande dissectie van alle vogels meer duidelijkheid.

Kom je ooit weer een dode stormvogel tegen (binnenland of kust), mag je heel graag contact met me opnemen, we zijn altijd op zoek, en behalve de afgelopen weken, zijn de noordse stormvogel is helaas schaars aan het worden.”

Afwachten

Ik heb naar eerlijkheid geantwoord dat ik het interessant vind en graag op de hoogte wordt gehouden van de ontwikkelingen. 

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 4 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45