Afbeelding
Foto: Texel zoo

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Nieuwe hoorn voor Balou

Natuur

In moeilijke tijden is er ook mooi nieuws. Balou, een neushoornvogel van Texel Zoo heeft een nieuwe snavel gekregen. Een niet alledaagse handeling natuurlijk.

Martijn Padberg van Texel Zoo legt uit: "Balou heeft in de afgelopen periode behoorlijk wat meegemaakt. Neushoornvogels hebben een prachtige hoorn op de snavel en dan vooral de mannetjes.
Bij Balou was de hoorn grotendeels kapot en hierdoor was hij erg kwetsbaar, een dun vlies beschermde nog een klein beetje zijn aderen. Omdat de hoorn kapot was, hebben de vorige eigenaren Balou dan ook aan ons geschonken. Met de hoop dat wij wat voor Balou konden betekenen. Maar ja, hoe gingen we dat aanpakken?
Na overleg met Universiteit Utrecht hebben we besloten te gaan kijken of het mogelijk was een kunsthoorn te maken. Al gauw hadden we een afspraak staan en gingen we met Balou naar de universiteit om een ct-scan te maken om de juiste pasvorm voor de hoorn te krijgen."

Na het passen was het vooral afwachten. Zou het ze lukken. "Een weekje later kregen we een foto toegestuurd van het model voor de hoorn. Hij lijkt sprekend op de hoorn van een mannetjeszilverwangneushoornvogel.  Na goedkeuring ging de Universiteit Utrecht de hoorn uitprinten met de 3D printer." Toen de hoorn klaar was, gingen ze nogmaals met Balou langs om de hoorn om de snavel te plaatsen. Balou ging onder narcose en de hoorn werd gepast en geplaatst. "En hij paste. De hoorn is bijna niet van een echte te onderscheiden. 

Wil jij Balou ondersteunen in de verzorging adopteer hem dan.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 13 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3