Logo texelsecourant.nl
Onderzoekers van het NIOZ kijken naar de maanvis.
Onderzoekers van het NIOZ kijken naar de maanvis. (Foto's: NIOZ/Bram Fey)

NIOZ ontdekt maanvis op Waddenzee

  Natuur

Onderzoekers van het NIOZ hebben dinsdagmiddag tussen Terschelling en Ameland een levende maanvis in de Waddenzee waargenomen.

Maanvissen worden volgens het NIOZ zo nu en dan levend gezien in de Noordzee, maar slechts zeer zelden in de Waddenzee.

Het ging om een jong exemplaar van ongeveer 60 centimeter doorsnee. "Volwassen maanvissen kunnen een lengte van tot wel 4 meter en een gewicht van ruim 2000 kilo bereiken. Het zijn oceaanvissen die voorkomen in de gematigde en tropische oceanen. Ze eten kwallen, plankton en kleine vis."

De maanvis werd ontdekt toen onderzoekers van het NIOZ met de Navicula in de Blauwe Balg (een vaargeul tussen Terschelling en Vlieland) monsters aan het nemen waren. Sander Holthuijsen zag de kenmerkende vin van de maanvis opeens boven het water uitsteken.


Volgens het NIOZ konden de onderzoekers de maanvis langere tijd goed volgen en filmen, omdat het water zo kalm was.

Maanvissen hebben kenmerkende zwembewegingen en die worden volgens het NIOZ veroorzaakt door het stijve lichaam en de lange vinnen die als roeispanen worden gebruikt. "Maanvissen worden ook vaak dobberend aan de oppervlakte gezien, maar zwemmen doen ze wel rechtop. Omdat maanvissen zich niet zo goed kunnen redden in ondiep water of branding spoelen ze ook regelmatig op de Nederlandse stranden aan." 

Het exemplaar dat in de Waddenzee werd aangetroffen maakte volgens het NIOZ een gezonde en levendige indruk. Het dier zwom actief weg toen een grijze zeehond nieuwsgierig kwam kijken.

 

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Visroken, een oude traditie die onder meer tijdens de Strender Visrookwedstrijd in ere wordt gehouden, verdient de status van cultuurhistorisch erfgoed.Reageren!