Logo texelsecourant.nl
Pulstechniek.
Pulstechniek. (Foto: Gerard Timmerman)

Eind mei al eerste stop op pulsvisserij

  Landbouw / Visserij

De eerste Nederlandse pulskotters moeten eind mei al stoppen met het vissen via pulstuig.

Dat blijkt uit een brief die minister Carola Schouten (LNV) heeft verzonden. Het gaat om de kotters die in 2014 een ontheffing kregen (categorie 3) om te gaan pulsvissen.

Die toestemmingen werden recent nog verlengd tot en met 31 mei, maar de minister ziet geen ruimte meer om die toestemmingen nog een keer te verlengen.

Ze stapt wel naar het Europees Hof met het verzoek het pulsverbod nietig te verklaren, maar het verbod van Europa wordt intussen wel van kracht.

Volgens de brief van de minister kunnen vissers die in 2011/2012 een ontheffing kregen (categorie 2) tot 31 december 2019 met pulstechniek blijven werken.

Op die manier kan onderzoeker Adriaan Rijnsdorp van Wageningen University and Research zijn meerjarig onderzoeksprogramma naar de pulsvisserij afronden. Dat onderzoek loopt nog.

De kotters die al in 2010 een ontheffing kregen (categorie 1) kunnen tot 1 juli 2021 blijven pulsvissen, maar daarna is het ook voor hen afgelopen conform het verbod dat afgelopen week door het Europees Parlement definitief werd bekrachtigd.

Minister Schouten gaat bij het Europees Hof aankaarten dat het pulsverbod nog niet kon worden ingesteld, omdat het wetenschappelijk onderzoek van Rijnsdorp naar de pulsvisserij nog niet klaar is, terwijl dat een pijler had moeten zijn om de besluitvorming op te baseren.

Het ministerie houdt komende vrijdag 26 april in Nootdorp een bijeenkomst voor de pulsvisserij om de gevolgen van het Europees verbod door te nemen.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het beheer van paden op de Hoge Berg door middel van schapenbegrazing is een goed idee.Reageren!