Logo texelsecourant.nl
Vissen met pulstuig op zee.
Vissen met pulstuig op zee. (Foto: Bram Pronk)

"Verbod pulsvisserij doodsteek sector"

  Landbouw / Visserij

Een mogelijk verbod op pulstuig in de visserij betekent, vergeleken met 2016, een daling van de totale arbeidsopbrengst van €8,7 miljoen in de visserij.

Dat heeft Wageningen Economic Research geconcludeerd in een onderzoek naar de sociaal-economische gevolgen van een volledig verbod op pulsvisserij. Dat gebeurde in opdracht van het Bestuurlijk Platform Visserij.

Het pulsvissen staat onder druk. Het Europees Parlement besloot het een jaar geleden te verbieden. De NOS meldde vanochtend dat de Brusselse onderhandelingen in een beslissende fase zijn en dat er voor Nederland weinig meer te redden lijkt. Komende week valt in Brussel de beslissing.

Volgens Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, zou een volledig verbod niet alleen een teloorgang van de innovatieve Nederlandse visserij betekenen, maar ook de doodsteek voor de algehele visserijsector. "Complete gezinnen leven van deze innovatie."


Het pulstuig biedt volgens de Vissersbond wetenschappelijk bewezen veel voordelen. "Het vermindert de bijvangst met 50 procent, het lichtere tuig geeft minder bodemberoering en het pulstuig levert een flinke brandstofbesparing op."

Als pulsvissers terugschakelen naar de traditionele boomkor verwacht Wageningen Economic Research een toename van 78 procent op het gebied van brandstofverbruik en CO2-uitstoot. De scholvangsten nemen met 69 procent toe en de tongvangsten dalen met 12 procent volgens het onderzoek.

Afname van de totale arbeidsopbrengst betekent afname van de deellonen voor de bemanning. Dat betekent minder inkomsten voor de gezinnen die van de visserij leven en het beroep van visser wordt minder aantrekkelijk voor nieuwe mensen.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De werkgroep Hartversterkend pleit ervoor de bouw van huisjes op de parkeerplaatsen aan de Burgwal (plan C Den Burg Centrum) alsnog uit te voeren.Reageren!