Logo texelsecourant.nl
De organisatoren van het HavenVIStijn zijn er klaar voor.
De organisatoren van het HavenVIStijn zijn er klaar voor. (Foto: HavenVIStijn Texel)

Tiende editie van HavenVIStijn

  Landbouw / Visserij

De honderd jaar oude TX33, generaties lang in handen van de familie Drijver, is zaterdag 11 augustus één van de blikvangers van het tiende HavenVIStijn in Oudeschild.

De ruim 15 meter lange TX33 is de laatste originele houten blazer in Nederland. In hoogtijdagen waren er ooit rond de 150 blazers actief in de visserij. De TX33 werd in 1918 gebouwd in Workum in opdracht van Cornelis Drijver. De blazer, die in 2007 werd gerestaureerd, is tegenwoordig in handen van de in 2000 opgerichte Stichting Behoud Blazer TX33.

Het HavenVIStijn vindt zaterdag 11 augustus plaats op de haven van Oudeschild. Het begint om 13.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Het jaarlijkse evenement geldt als dé promotiedag van vis en de visserij op Texel. Er kan onder meer tegen een vrijwillige bijdrage vis worden geproefd. De opbrengst gaat het Huis van Tante Jans (voor mensen die dementie krijgen) dat in De Tuunen wordt gebouwd. De opbrengst van broodjes garnalen gaat naar de Stichting Kind en Brandwond.

Net als voorgaande jaren komt er een indrukwekkende grote vistafel, er is een demonstratie vis fileren, er zijn stands over visserijmethodes en er zijn nettenboeters en touwsplitsers. De EMK is aanwezig en er kunnen foto's van vissen en vissermannen worden geraden. Kunstenaars laten hun kunst op de haven zien.

Het Oudeschilder Visserskoor treedt op en er kan gevaren worden met de reddingboot van de KNRM en de Bruuzer. Voor de kinderen staat er een klimwand en is een springkussen aanwezig.

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!