Logo texelsecourant.nl
De dijkversterking.
De dijkversterking. (Foto: Ton Zegers)

Stop watertransport na protest LTO Texel

  Landbouw / Visserij

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is maandag gestopt met het pompen van water uit Texelse kanalen voor de dijkversterking.

Dat heeft LTO Noord - KAVB Texel laten weten. De landbouworganisatie verzette zich al een paar weken tegen de onttrekking van het zoete water.

Volgens LTO leidde dat tot veel boze reacties van Texelse boeren, omdat niemand vanwege de schaarste zoet water aan het eiland mag onttrekken.

Het zat de landbouworganisatie hoog dat het hoogheemraadschap een beroep deed op de waterschapskeur die de mogelijkheid biedt om in het geval van een calamiteit oppervlaktewater te gebruiken.

Volgens voorzitter Arnold Langeveld van de LTO kon het hoogheemraadschap dat moreel niet maken, zeker in de wetenschap dat juni een zeer droge maand is geweest. "En we betalen al een forse omslagheffing aan het hoogheemraadschap."

Na bemoeienis van enkele bestuurders en ook de dijkgraaf zelf, kwam het tot stopzetting. Zoet water, nodig voor de dijkversterking, wordt nu op een andere manier aangevoerd.

De landbouworganisatie kondigde aan een boze brief naar het dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap te sturen, omdat zij zich de afgelopen weken niet serieus genomen voelde over de gang van zaken.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!