Logo texelsecourant.nl
De potvis voor de Helderse kust.
De potvis voor de Helderse kust. (Foto: SOS Dolfijn)

"Potvis verplaatst zich nauwelijks"

  Landbouw / Visserij

Het is niet best gesteld met de potvis die al een dag voor de kust van Den Helder drijft.

Dat heeft SOS Dolfijn laten weten, nadat het rescueteam van de stichting maandagavond samen met de KNRM bij de potvis is gaan kijken.

Volgens SOS drijft de potvis non-stop aan de wateroppervlakte en verplaatst het dier zich nauwelijks. "Dat is voor een walvis afwijkend gedrag. Bovendien is het voor een potvis in de Noordzee heel lastig om de goede weg naar het eigen leefgebied terug te vinden."

Het heeft volgens SOS Dolfijn weinig zin de potvis van zijn plek weg te jagen. "Dat zal het dier niet helpen bij het terugvinden van zijn oorspronkelijke route en alleen extra stress veroorzaken. Vooralsnog kiezen we er daarom voor het dier met rust te laten in de hoop dat het vanzelf besluit zijn weg weer te vervolgen."

De eerste observaties geven een beeld van een vermagerd, verzwakt en mogelijk gedesoriënteerd dier. De potvis is een groot volwassen dier van naar schatting 15 tot 18 meter lang.

De overlevingskansen van potvissen in de Noordzee zijn klein. Het zijn diepzee-dieren die zich voeden met grote inktvissen. Het dier heeft voldoende voeding nodig om te overleven. Hoe langer het zich in de Noordzee bevindt hoe langer het dier te weinig voeding binnen zal krijgen en daardoor verder zal verzwakken.

Scheepvaart wordt gewaarschuwd door de Kustwacht, zodat schepen uit de buurt van de potvis blijven.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Aanwezigheid van de pers werkt belemmerend om vrijuit te kunnen sprekenReageren!