Logo texelsecourant.nl
Ongebruikelijk gezicht: de TX3 op het IJ in Amsterdam.
Ongebruikelijk gezicht: de TX3 op het IJ in Amsterdam. (Foto: Facebook Havenvistijn Texel)

Drie keer SOS voor bedreigde visserij

  Landbouw / Visserij

Liefst drie keer liet visserman Job Schot van de actiegroep EMK (Eendracht maakt Kracht) zaterdag een SOS horen tijdens de visserijdemonstratie in Amsterdam.

Een SOS voor de vissers, een SOS voor de vis en een SOS voor de visgronden. Het was om aan te geven dat de visserij van meerdere kanten serieus in gevaar is.

Honderden mensen, onder wie ook Texelse vissers, deden mee aan het protest. De Texelaars waren daarvoor met de TX3, de TX36 en de TX38 naar het IJ in Amsterdam gevaren.Het was een protest tegen de Europese aanlandplicht om alle gevangen babyvis aan boord te houden in plaats van terug te zetten in zee, een protest tegen de bouw van windmolenparken op de Noordzee, tegen het dreigend verbod op de pulsvisserij en om duidelijk te maken dat de visserij als gevolg van de brexit veel visgrond gaat kwijtraken.De vissers deden met het protest een oproep aan de politiek om pal te gaan staan voor de eeuwenoude rechten van de visserij. "Hoe lang nog kunnen wij in Nederland en alle omliggende landen nog genieten van een duurzaam, wild gevangen visje op ons bord? Het voortbestaan van onze vissersvloten staat immers onder zware druk."

Het was volgens de vissers, die optrokken naar de Dam om hun stem te laten horen, een geslaagd protest. (Foto's Facebook Havenvistijn Texel)


Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het geplande kunstwerk van het Hoogheemraadschap als monument voor de Dijkversterking moet er komen.Reageren!