Logo texelsecourant.nl
Isabel van der Star, Hans Scholte en Robér Gitzels van Flynth Adviseurs en Accountants.
Isabel van der Star, Hans Scholte en Robér Gitzels van Flynth Adviseurs en Accountants.

Flynth zoekt nog meer samenwerking: "Samen sta je sterker"

  Landbouw / Visserij

Door samenwerking met andere agrariërs gebruik maken van elkaars grond. Een maatregel waar in Nederland steeds meer gebruik van gemaakt wordt. Een win-win-situatie, zo stelt Hans Scholte, senior bedrijfsadviseur van Flynth adviseurs en accountants.

"Door gebruik te maken van elkaars land, kan de de landbouwgrond efficiënter en beter gebruikt worden. Neem als voorbeeld een boer die veel aardappels verbouwt. Je kunt dat niet onbeperkt op één stuk land blijven doen, door bijvoorbeeld problemen van aardappelmoeheid. Als er een andere boer is die veel graan verbouwt, kun je ruilen. Op het land waar normaal de aardappels groeien, kan de andere agrariër dan graan verbouwen. Er zijn verschillende uitruilen mogelijk die de vruchtbaarheid van de grond ten goede komen. Texel is zeer geschikt voor dit soort constructies. Het biedt dus grote voordelen voor beide partijen", legt hij uit.

Maar als je een dergelijke samenwerking aangaat, moeten de afspraken natuurlijk goed zijn. "Mensen die elkaar goed kennen, gaan er soms vanuit dat het allemaal wel goed gaat komen. Maar wat als de oogst op het ene stuk land door wat voor reden tegenvalt, terwijl het stuk wat je hebt uitgeleend juist een topjaar kent? Dit kan tot wrijvingen komen. Het is daarom heel belangrijk dat er van tevoren goede afspraken worden gemaakt. En daar komen wij om de hoek kijken. Wat zijn de voordelen? Hoe gaat het financieel? Waar moet je allemaal aan denken en wat zijn de consequenties? En hoe lang ga je een samenwerking aan? Wij gaan graag met de agrariërs in gesprek. Het belangrijkste is eerst dat er een klik is tussen de samenwerkende partijen, je moet elkaar wel wat gunnen namelijk."

Op de Landbouwdag in Den Hoorn staat een aantal medewerkers van Flynth. Hoewel het bedrijf niet op Texel is gevestigd, is het een vertrouwd gezicht. Regelmatig houden ze informatiebijeenkomsten op het eiland. "De klik met Texel is altijd goed geweest. Ik kom er ook altijd graag. We hebben veel klanten op het eiland en de Texelse mentaliteit bevalt mij. De Texelse ondernemer is relatief zuinig en dat bedoel ik positief. Ze gaan zorgvuldig om met hun spullen. Dan zie je een machine die al flink wat jaren meegaat, maar er nog keurig uitziet. Ik vind die zuinigheid een mooie eigenschap. Er is op het gebied van samenwerking veel te winnen. Ik vertel er graag over op de Landbouwdag", besluit Hans.

Flynth wil tevens Isabel van der Star als nieuwe bedrijfsadviseur introduceren. Zij zal klanten in Noord-Holland en specifiek de agrarische klanten op Texel onder haar hoede nemen. Isabel van der Star heeft Dierwetenschappen aan de WUR en een post HBO studie Bedrijfskunde aan de NHL afgerond. Hiermee heeft zij een gedegen bedrijfskundige kennis in de agrarische sector. Dit heeft zij mede aangetoond door de landbouwvisie van Texel 'Nu verbinden is de toekomst van morgen' te schrijven (2016). Dankzij haar kennis en werk als agrarisch bedrijfsadviseur bij haar voormalige werkgever is zij onlangs benoemd tot commissaris in de Raad van Commissarissen (RvC) van de Rabobank kop van Noord-Holland. Haar brede netwerk op Texel en tevens in Noord-Holland heeft voor ons en onze klanten veel voordelen die zij breed in zal gaan zetten.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!