Logo texelsecourant.nl
Kotters op zee.
Kotters op zee. (Foto: Marja Graaf)

Britse minister hint naar rampscenario visserij

  Landbouw / Visserij

De Britse minister van milieu Michael Gove heeft tegen de BBC gehint naar een absoluut doemscenario voor de Nederlandse vissermannen. Gove suggereert in het interview met de BBC dat hij na de Brexit de Britse wateren wil sluiten tot 200 mijl uit de kust, ongeveer 370 kilometer. Dat meldt de NOS.

De Nederlandse visserij kijkt al langer gespannen naar de situatie rond de Britse wateren sinds de Brexit werd aangekondigd. "De Britse regering is van plan een einde te maken aan de afspraken waarmee Europese vissers in de buurt van de kust van Groot-Brittannië mogen vissen. Volgens de huidige afspraken mogen EU-lidstaten vissen binnen twaalf Britse nautische mijl uit de kust, ongeveer 22 kilometer", schrijft de NOS. Dit is op zich nog niet zo'n probleem, daar de meeste Nederlandse vissermannen daar niet varen. 

Mocht er besloten worden om de kust tot 370 kilometer te sluiten heeft dit wel gevolgen. RTL meldt dat ruim zeventig procent van de Nederlandse vissermannen hier zijn visgebied heeft. Een dergelijke beslissing betekent wel dat Britse vissers ook niet voor de Europese kust mogen vissen. Groot Brittannië denkt er over na om met ieder land aparte afspraken te maken over  het gebruik van elkaars visgebieden. De huidige afspraken tussen de Europese landen stammen uit 1964.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!