Logo texelsecourant.nl
Noordzeekotters hielden uit protest tegen het EU-beleid een parade in Rotterdam. 
(Foto Gerard Tanis)
Noordzeekotters hielden uit protest tegen het EU-beleid een parade in Rotterdam. (Foto Gerard Tanis)

Indrukwekkende visserijparade in Rotterdam

  Landbouw / Visserij

Een indrukwekkend visserijprotest zaterdag in Rotterdam, waar zo'n vijftig Noordzeevissers actie voerden tegen het visserijbeleid van de EU. Vlak voor de Erasmusbrug voeren ze een rondje. 

De vissers vrezen verbanning van de Noordzee. ''Favoriete vangstlocaties verdwijnen als sneeuw voor de zon omdat energiebedrijven en ngo's beslag leggen op grote delen. De vissers worden nauwelijks erkend in gesprekken die daar over gaan. Onze Noordzee is immens groot en het effect van natuurreservaten op de rest van het ecosysteem is overigens nauwelijks of niet aantoonbaar'', meldt EMK (Eendracht Maakt Kracht), organisator van de actie. ''Energiebedrijven leggen beslag op locaties waar windmolenparken gerealiseerd moeten worden. En ook hier zijn dat vaak gebieden waar vissers graag vissen.''

Het protest richtte zich ook op de zogeheten aanlandingsplicht. Die schrijft voor dat de bijvangst niet meer overboord mag, maar dat alles mee moet naar de wal. De vissers zijn voor uitstel, voor uitzonderingen en en/of aanpassingen van deze maatregel. De vissers vertelden volop te werken aan verduurzamen van de vangsttechnieken. ''Het verbeteren van de selectiviteit krijgt alle aandacht, evenals het verminderen van de bodemberoering.'' Andere duurzame maatregelen die werden genoemd: gebruik van lichtere vistuigen, opvallende vermindering bodemberoering, terugdringen van ongewenste bijvangsten, minder energieverbruik en een lagere CO2 uitstoot.

De vissersactie kreeg veel publiciteit, op televisie, in dagbladen en op internet. ''De TX1 heeft veel pers aan boord gehad'', vertelt Cor Vonk van de TX1. Er is gefilmd door het NOS Journaal, Jeugdjournaal (Jelmar Witte stond hen zeer goed te woord, hij was mee met de TX-1) en het RTL Nieuws heeft beelden gemaakt. 's Morgens was een fotograaf van het ANP aan boord van de TX94 geweest. De TX36 en TX94 draaiden onder luid getoeter voor de Erasmusburg. Op de HAL-kade is gebakken schol uitgedeeld en bezoekers zijn geïnformeerd.


Foto Flying Focus

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!