Noordzeekotters hielden uit protest tegen het EU-beleid een parade in Rotterdam. 
(Foto Gerard Tanis)
Noordzeekotters hielden uit protest tegen het EU-beleid een parade in Rotterdam. (Foto Gerard Tanis)

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Indrukwekkende visserijparade in Rotterdam

Landbouw / Visserij

Een indrukwekkend visserijprotest zaterdag in Rotterdam, waar zo'n vijftig Noordzeevissers actie voerden tegen het visserijbeleid van de EU. Vlak voor de Erasmusbrug voeren ze een rondje. 

De vissers vrezen verbanning van de Noordzee. ''Favoriete vangstlocaties verdwijnen als sneeuw voor de zon omdat energiebedrijven en ngo's beslag leggen op grote delen. De vissers worden nauwelijks erkend in gesprekken die daar over gaan. Onze Noordzee is immens groot en het effect van natuurreservaten op de rest van het ecosysteem is overigens nauwelijks of niet aantoonbaar'', meldt EMK (Eendracht Maakt Kracht), organisator van de actie. ''Energiebedrijven leggen beslag op locaties waar windmolenparken gerealiseerd moeten worden. En ook hier zijn dat vaak gebieden waar vissers graag vissen.''

Het protest richtte zich ook op de zogeheten aanlandingsplicht. Die schrijft voor dat de bijvangst niet meer overboord mag, maar dat alles mee moet naar de wal. De vissers zijn voor uitstel, voor uitzonderingen en en/of aanpassingen van deze maatregel. De vissers vertelden volop te werken aan verduurzamen van de vangsttechnieken. ''Het verbeteren van de selectiviteit krijgt alle aandacht, evenals het verminderen van de bodemberoering.'' Andere duurzame maatregelen die werden genoemd: gebruik van lichtere vistuigen, opvallende vermindering bodemberoering, terugdringen van ongewenste bijvangsten, minder energieverbruik en een lagere CO2 uitstoot.

De vissersactie kreeg veel publiciteit, op televisie, in dagbladen en op internet. ''De TX1 heeft veel pers aan boord gehad'', vertelt Cor Vonk van de TX1. Er is gefilmd door het NOS Journaal, Jeugdjournaal (Jelmar Witte stond hen zeer goed te woord, hij was mee met de TX-1) en het RTL Nieuws heeft beelden gemaakt. 's Morgens was een fotograaf van het ANP aan boord van de TX94 geweest. De TX36 en TX94 draaiden onder luid getoeter voor de Erasmusburg. Op de HAL-kade is gebakken schol uitgedeeld en bezoekers zijn geïnformeerd.


Foto Flying Focus

Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 10 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 13 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 13 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30