Logo texelsecourant.nl

Eis na fataal ongeval: half jaar cel, twee jaar rijverbod

  Juridisch

Net als vier maanden terug heeft de officier van justitie donderdag voor de rechtbank in Alkmaar een half jaar celstraf en een rijverbod van twee jaar geëist tegen een 26-jarige Texelse, die een dodelijk ongeval zou hebben veroorzaakt terwijl ze achter het stuur zat te appen. De vrouw houdt vol dat ze kort voor de fatale botsing juist was gestopt om een berichtje te verzenden.

Bij het ongeval op 30 maart vorig jaar kwam de 21-jarige Yannick Frijns uit Geldrop om het leven. De jonge vrouw uit Geldrop werd op de Hoofdweg tussen De Cocksdorp en De Waal 's avond in het pikdonker van achteren aangereden, terwijl ze daar fietste met een vriendin.

Als de Texelse had opgelet, dan had ze de twee vrouwen zien fietsen, aldus de aanklager donderdag. Een getuige had de beide vrouwen nog gezien toen ze op weg gingen, en beide fietsen hadden een werkend achterlicht. Onderzoek heeft aangetoond dat de achterlichten op 72 meter te zien waren, dat de fietsers zelf op 32 meter te zien waren en dat een seconde voor de aanrijding ook de felrode jas van het slachtoffer te zien moet zijn geweest. "Desondanks waren de eerste remsporen op het wegdek pas te zien na de plek waar het ongeval was", zei de officier van justitie. "Deze verdachte spreekt niet de waarheid. Ze is niet gestopt, ze heeft de verleiding niet kunnen weerstaan om achter het stuur vandaan berichten te versturen. Ze was afgeleid en onoplettend, heeft de fietsers niet gezien en heeft onherstelbaar leed veroorzaakt."

Reconstructie

In de rechtszaal draaide donderdag veel om een reconstructie van het ongeval, waartoe de rechtbank besloot na de eerdere behandeling van de zaak in juli. Omdat de vrouw zei bij de oprit van hoeve De Halm langs de weg te zijn gestopt om haar appje te sturen en er exact dan 97 seconden zaten tussen het verzenden daarvan en haar alarmbelletje naar 112 direct na het ongeval, gaf de rechtbank opdracht dit scenario nader te onderzoeken.

Hoewel de reconstructie uitwees dat alles zich in die korte tijd kan hebben afgespeeld, sprak de aanklager van ,,theoretische haalbaarheid zonder overtuigende bewijswaarde". De verklaring van de Texelse vond hij ,,niet geloofwaardig". Ook laakte hij haar houding tijdens het proces: de Texelse claimt geheugenverlies te hebben, maar weet wel zeker dat ze is gestopt om een berichtje te versturen. "Deze verdachte is niet eerlijk en draait om haar verantwoordelijkheden heen", zei hij.

"Onverteerbaar"

De ouders van Yannick Frijns riepen de Texelse net als eerder gebeurde op "de hele waarheid" te vertellen. Hun levens zijn "kapot", aldus de vader, de gevolgen noemde hij "onverteerbaar". De advocaat van H. vroeg vrijspraak. Volgens hem blijkt uit niets dat zijn cliënt onwaarheden heeft verkondigd en baseert het OM zich op aannames in plaats van bewijzen.

De rechtbank doet op 23 november uitspraak.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik ga met Ouwe Sunderklaas:Reageren!