De woning waar in maart de brand was.
De woning waar in maart de brand was. Foto: Jeroen van Hattujm

Verdachten drugslab De Koog ontkennen

Juridisch

De twee Colombianen en de Spanjaard die in maart zijn opgepakt na de ontmanteling van een drugslab en de vondst van een grote partij cocaïne in De Koog, ontkenden vrijdag voor de rechtbank in Alkmaar ook maar iets met de productie en het bezit van de harddrugs te maken te hebben.

De rechtbank in Alkmaar heeft de gehele dag uitgetrokken voor het proces tegen het drietal. De eerste uren van de rechtszaak werden zij geconfronteerd met de sporen die zijn aangetroffen, uiteenlopend van vingerafdrukken op een notitieblok en DNA-matches tot data- en gespreksverkeer op mobiele telefoons.

De drie worden door het Openbaar Ministerie beschuldigd van de productie van cocaïne, het bezit van cocaïne en het inslaan en bezitten van grondstoffen voor de productie van de harddrug. Een van hen had vervalste Spaanse identiteitspapieren in zijn bezit.

Het drietal belandde in de tentakels van politie en justitie nadat op 11 maart brand uitbrak in de woning aan de Pijpersdijk in De Koog waar het drugslab was ondergebracht. In het huis vond de politie bijna 15 kilo cocaïne, in een sloot achter de woning nog eens 1 kilo. Daarnaast werden grote hoeveelheden chemicaliën, cocaïnepersen en hydraulische persen aangetroffen.

De verdachten verklaarden voor de rechtbank dat zij waren gevraagd om op de woning te passen en er schoon te maken. Een van hen zou pas de dag voor de brand op Texel zijn aangekomen. Een andere verdachte, een Colombiaan die als eerste op Texel arriveerde, koos er naarmate de ochtend vorderde steeds vaker voor zich op zijn zwijgrecht te beroepen.

Uit het onderzoek is gebleken dat het huis aan de Pijpersdijk al lange tijd te koop stond en vaak werd verhuurd. De eigenaar heeft verklaard begin dit jaar van een buitenlandse man en vrouw een vooruitbetaling van 3.000 euro te hebben gehad voor de huur van de woning van half februari tot eind maart. Hij zou niet over personalia van de betreffende personen hebben beschikt. Op het moment van de brand was de woning volgens hem ongeveer drie weken verhuurd. Zelf is de man op geen enkele manier verdachte in de zaak.

De officier van justitie maakt vrijdag in de loop van de middag de strafeisen tegen de drie bekend.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 15 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 20 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00