Afbeelding
Foto: Job Schepers

Texelaar moet ruim 50 mille drugswinst terugbetalen

Juridisch

Een 20-jarige man uit Den Burg die begin vorige maand wegens grootschalige handel in soft- en harddrugs anderhalf jaar celstraf kreeg (waarvan een half jaar voorwaardelijk), moet ruim 50.000 euro aan drugswinsten terugbetalen aan de staat. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar woensdag bepaald.

Het zogenoemde 'ontnemingsbedrag' dat de rechtbank de Texelaar oplegde, was aanzienlijk lager dat het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. De aanklager vorderde 122.000 euro terug van de man. De rechtbank kwam echter tot een lager bedrag omdat de klantenkring van de Texelaar een kwart kleiner zou zijn geweest dan het OM had becijferd. Via een ingewikkelde rekenformule ging daardoor zo'n 70 mille van het gevorderde bedrag af.

De Texelaar voorzag tussen juni 2015 en december 2016 tientallen afnemers op het eiland van soft- en harddrugs. Bovendien was hij schuldig aan de beroving van een toeriste. De schade die zij leed, een kleine 450 euro, moest hij volledig vergoeden. Aan het voorwaardelijke deel koppelde de rechtbank een proeftijd van drie jaar. In die periode heeft hij een meldplicht en moet hij zich – vanwege het grote gevaar dat hij in oude fouten vervalt – onder behandeling stellen bij de GGZ.

De man uit Den Burg was op het eiland de spil in een Helders-Texels drugsnetwerk. Twee andere sleutelfiguren, een 34-jarige man en een 33-jarige vrouw uit Den Helder, kregen vorige maand respectievelijk drie jaar en negen maanden celstraf. De man uit Den Helder zou de vaste leverancier van de Texelaar zijn geweest. Om die reden vorderde het OM van hem zo'n 17.000 euro terug. Omdat de rechtbank vond dat niet vaststaat dat de Texelaar daar altijd zijn drugs kocht, werd ook dat bedrag flink neerwaarts bijgesteld. De Heldenaar moet iets meer dan 1.000 euro terugbetalen.

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 4 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 21 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen gisteren 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2