Afbeelding

Colombianen en Spanjaard drugslab De Koog blijven vast

Juridisch

Twee Colombianen en een Spanjaard die in maart zijn opgepakt in verband met een grote cocaïnevondst in De Koog, blijven nog tot half september in voorarrest. Dat besloot de rechtbank in Alkmaar dinsdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting.

Op 15 september behandelt de rechtbank de zaak inhoudelijk. Er is dan de hele dag uitgetrokken voor het proces tegen de mannen. Zij worden beschuldigd van de productie van cocaïne, het bezit van cocaïne en het inslaan van grondstoffen voor de productie van de harddrug.

Het drietal belandde in de tentakels van politie en justitie na de brand van half maart in een woning aan de Pijpersdijk in De Koog. In het huis vond de politie bijna 15 kilo cocaïne, in een sloot achter de woning nog eens 1 kilo. Daarnaast trof de politie volgens de officier van justitie "ontzettend grote hoeveelheden chemicaliën, cocaïnepersen en hydraulische persen" aan.

De drie – gevlucht voor de brand - werden liggend gevonden achter een hek. Twee van hen – de derde had ervoor gekozen weg te blijven - speelden voor de rechtbank dinsdag de vermoorde onschuld. Ze waren schoonmaker, net aangekomen of hadden geen benul wat zich allemaal in de woning afspeelde. Maar volgens de aanklaagster "hadden de drie wel degelijk allerlei werkzaamheden in het huis".

Advocaat Henk Koopman zei tegen de rechtbank dat hij "ambtelijk behoorlijk woedend" was dat de rechtbank de zaak dinsdag niet al inhoudelijk behandelde. Eerder had de officier van justitie daarop gezinspeeld, maar voor de rechtbank zei zij dat het onderzoek omvangrijk is en nog volop loopt. Er wordt onder meer gezocht naar DNA-matches en de leveranciers van de chemicaliën. Daarnaast kondigde de aanklaagster nog handschriftonderzoeken aan.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 13 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3