Afbeelding
Foto: Job Schepers

Vader neemt schuld ongeval op zich en gaat vrijuit

Juridisch

De politierechter heeft dinsdag een 53-jarige man uit De Cocksdorp vrijgesproken, die de schuld van een door zijn zoon veroorzaakt ongeval op zich had proberen te nemen. De 22-jarige zoon kreeg conform de eis een voorwaardelijke boete van 250 euro voor gevaarlijk rijgedrag en een onvoorwaardelijke boete van 200 euro voor het autorijden zonder geldig rijbewijs.

De 22-jarige Texelaar, die in het voorjaar van 2014 bij de Koog 's nachts in een greppel reed, kwam er met de straf nog genadig vanaf. Doordat de politie pas vijf weken na het ongeval foto's maakte op de plek zelf, was er van eventuele aangerichte schade niets meer te zien. Een schadevergoeding verviel daardoor. Daarnaast lieten agenten hem de bewuste nacht niet blazen, hoewel zij wel alcohol roken. Drankgebruik was daardoor niet te bewijzen. Onbegrijpelijk, oordeelde zowel de officier van justitie als de politierechter.

De agenten vonden de weg naar de eigenaar die nacht aan de hand van het kenteken van de auto. Bij het huis in De Cocksdorp was alles donker, maar nadat de bewoners door een meldkamercentralist waren wakker gebeld, deed de vader in pyjama de deur open. Even later vervoegde ook de zoon zich met de rest van het gezin beneden. Volgens agenten leek hij als enige zichtbaar niet uit zijn slaap gehaald. Ook had hij schrammen op zijn onderarmen. En dan was daar nog de alcohollucht.

Aanvankelijk liet de vader helemaal niets los. Toen zei hij dat de auto moest zijn gestolen en vervolgens gaf hij aan zelf te hebben gereden. "Een ongeloofwaardig verhaal", vond de officier van justitie, die om die reden vrijspraak vroeg. Dat kreeg de 53-jarige Texelaar ook van de rechter, die er nog wel aan toevoegde dat het "niet bepaald netjes" was: eerst liegen en vervolgens de schuld op zich nemen.

De zoon – destijds slechts in het bezit van een brommerrijbewijs - heeft steeds volgehouden niet te hebben gereden. Dinsdag was hij net als zijn vader niet in de rechtbank aanwezig, zodat hij verdere vragen niet kon beantwoorden. Getuigen hadden hem kort voor het ongeval echter gespot in de betreffende auto. En zowel de aanklager als de rechter vond dat voldoende was aangetoond dat hij de betreffende nacht achter het stuur had gezeten.

Daar deed het briefje dat hij volgens de rechter thuis "nog heel doortrapt" op tafel had gelegd, niets aan af. "Waar is de auto?", stond erop, in een poging alles en iedereen te misleiden. Iets te doorzichtig allemaal, oordeelde de rechter. Hij bepaalde dat de jonge Texelaar een klein weekje moet zitten als hij de boete niet betaalt. Eis en straf vielen nog wat lager uit dan normaal, omdat de zaak lang op de plank was blijven liggen bij justitie.

Afbeelding
Dwergvinvis gezien bij paal 17 Algemeen 9 uur geleden 6
Afbeelding
Nieuwe Texel Darts Trophy op De Krim Algemeen 12 uur geleden 5
Afbeelding
Nét niet voor Betsema in Boom Algemeen 14 uur geleden 3
Afbeelding
De Lezersfoto - Ochtendfile Algemeen 21 uur geleden 18
Afbeelding
Koreaanse detective in Cinema Texel Algemeen 2 dec, 16:00
Afbeelding
Zienswijzen als reddingsboei tegen maatregelen in Paraplubestemmingsplan verblijfsrecreatie Algemeen 2 dec, 14:00 4
Afbeelding
Boomsingel onderhoud langs Waalenburgerdijkje Algemeen 2 dec, 08:00 2
Afbeelding
Texel deze Week 1 december 2022 Algemeen 1 dec, 18:39