Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Straf voor strooptocht door Den Burg

Juridisch

Een 46-jarige toerist die in 2013 een strooptocht hield langs winkels in Den Burg is dinsdag door de politierechter in Alkmaar veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk.

De inwoner van Montfoort pleegde tijdens zijn vakantie in een week tijd diefstallen in negentien winkels in Den Burg.

De politierechter noemde het verbazingwekkend en sprak van dwangmatig en zelfdestructief gedrag. "Het is bijna alsof u solliciteerde naar een aanhouding door de politie."

De man wist kleding, schoenen, cosmetica en allerhande prullaria te ontvreemden, totdat hij bij Mantje door de mand viel. Personeelsleden van de zaak liepen hem destijds achterna en zagen op de achterbank van zijn auto vier dure jassen liggen.

Zij schakelden de politie in, die de man aanhield. Onderzoek bracht in beeld hoe omvangrijk de buit was die hij binnen een week op het eiland had verzameld.

De man was in die tijd onder invloed van antidepressiva. De kwestie kostte hem zijn huwelijk en een jaar lang nagenoeg alle contact met zijn twee jonge kinderen. "Maar ik wil het niet als excuus gebruiken", zei hij tijdens de rechtszaak. "Wat er is gebeurd, is niet fraai. Ik schaam me enorm. Ik ben er ook van geschrokken."

De officier van justitie had weinig mededogen. De zaak was té lang blijven liggen, dat zeker, maar dat deed aan de ernst niets af. "Ik geloof best dat u een emotionele tijd heeft gehad. Maar dat is geen excuus voor dit soort strooptochten."

Zij eiste een werkstraf van 100 uur, waarvan 40 voorwaardelijk. De advocaat van de man vond dat teveel van het goede, omdat het inmiddels weer goed gaat met hem.

De strafpleiter vroeg een geheel voorwaardelijke straf, maar dat vond de rechter weer te ver gaan. Hij hield het op 60 uur voorwaardelijk. "Het blijft een gekke zaak. En het is lang geleden. Maar negentien winkels in een week: dat noem ik ernstig."

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 6 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3