Afbeelding

Drugslijn opgerold, celstraffen tot half jaar

Juridisch

Twee mannen die een drugslijn runden tussen Den Helder en Texel zijn donderdag veroordeeld tot respectievelijk een werkstraf van 120 uur en een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan vier voorwaardelijk. De zaak tegen een derde verdachte, een koerier uit Den Hoorn die de drugs van Den Helder naar Texel bracht, werd aangehouden tot begin februari.

De praktijken van het drietal – een 55-jarige man uit Den Burg, een 29-jarige inwoner van Den Helder en een 46-jarige man uit Den Hoorn – kwamen afgelopen voorjaar aan het licht. Dat gebeurde nadat TESO had geklaagd over overlast door dealers op het terrein in Den Helder. De politie kreeg daarop al snel de koerier uit Den Hoorn in het vizier, van wie bekend was dat hij zich bewoog in het drugsmilieu. Hij leidde de politie naar de hoofdfiguur in het netwerk, de Helderse dealer.

De drugslijn werd begin juni opgerold toen de Texelaar – in gezelschap van zijn 14-jarige zoon – na een kort bezoek aan de dealer in zijn auto wilde stappen. Op zak: een kleine tien gram cocaïne en bijna twee gram xtc, een handelsvoorraadje met een omvang waarvoor hij meerdere malen per week op en neer pendelde. Bij de dealer thuis vond de politie meer harddrugs – poeder en pillen - en een bedrag van bijna 1000 euro aan contanten.

De koerier leverde de handelsvoorraadjes op Texel af in Den Burg, waar een 55-jarige man zorgde voor de verdere distributie. Deze voormalige marinemedewerker kwam er donderdag vanaf met een werkstraf van 120 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf, gekoppeld aan een reeks bijzondere voorwaarden die vooral zijn gericht op behandeling van depressiviteit en zijn verslavingsproblematiek. De Texelaar was "uit pijnbestrijding" enkele jaren geleden zelf gebruiker van cocaïne geworden. Hij had zich in de ogen van zowel officier van justitie Lotte Brugman en politierechter Peter Littooy als zijn advocaat Marco Berbee "ietwat naïef" voor het karretje van anderen laten spannen. Hij had ook nergens winst op gemaakt.

Dat er op een bepaalde manier misbruik van hem was gemaakt, zo voelde de man uit Den Burg het zelf achteraf ook wel. Hij was doorgeefluik, meer niet, en kreeg een schamele beloning in natura (coke) voor elke vijf gram die via hem zijn weg naar het eiland vond. Hij "ketste het af" toen het bij hem thuis steeds drukker werd met klanten. Toen zij daarna wegbleven, werd hij – vechtend tegen twee ernstige ziektes - van het ene op het andere moment in een sociaal isolement gestort. Zo zat zijn huis vol, zo kwam er geen mens meer over de vloer.

Zijn zwakke fysieke en psychische gezondheid en zijn blanco strafblad hielden hem grotendeels uit de wind, al werd hij wel bestraft als schakel in een in omvang niet onaanzienlijke aanvoerlijn van drugs, die vermoedelijk zo'n anderhalf jaar operationeel was. Minder compassie hadden het Openbaar Ministerie (OM) en de rechter voor de 29-jarige Helderse hoofddealer. "Niet de grootste handelaar voor Texel, maar ook bepaald geen klein spelertje", noemde de politierechter hem.

Het OM eiste tegen de Heldenaar een celstraf van acht maanden, waarvan drie voorwaardelijk, in combinatie met een meldplicht, een behandelverplichting en verplichte urinecontroles om op drugsgebruik te testen. De aanklaagster rekende het de man – met een dik strafblad wegens (huiselijk) geweld – zwaar aan dat hij handel dreef vanuit een woning waarin ook zijn kindje van amper een jaar oud woont. "Ik heb daar, eerlijk gezegd, geen woorden voor." Daarnaast vond ze dat hij geen verantwoordelijkheid nam voor zijn rol. "U maakt uw eigen inbreng kleiner dan die was. U was voor de drugsgebruikers op Texel een belangrijke aanvoerlijn. U heeft daarmee bijgedragen aan de overlast, de sociale problemen en de criminaliteit die drugs met zich meebrengen." Hoewel zijn advocaat stellig betoogde dat het OM zijn cliënt "veel groter" maakte dan hij was, vond ook de rechter een onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats.

Afwezig in de rechtbank in Alkmaar donderdag was de 46-jarige koerier uit Den Hoorn. Hij is junk en daarnaast – volgens de berichten – doodziek en dakloos. Pogingen van de reclassering een afspraak met hem te maken zijn de afgelopen maanden mislukt. Er wordt nog één poging gedaan om tot een gesprek te komen. De aanklaagster heeft voor de man "een stevige werkstraf" in petto, zoals ze donderdag zei. "Maar we moeten wel weten of hij dat lichamelijk aankan." Zijn zaak komt 2 februari alsnog voor. Dan moet hij zich ook nog verantwoorden voor een fietsendiefstal.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 23 uur geleden 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2