Afbeelding

Geen geld, wel veroordeeld

Juridisch

Een 50-jarige Texelaar die geen geld had om de reis naar het gerechtsgebouw in Alkmaar te maken, is maandag vanwege een dubbele diefstal door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf van twintig uur. De straf was gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De man uit Den Burg is een oude bekende van politie en justitie. Na een leven dat werd gekenmerkt door een dakloos bestaan en verslavingen aan heroïne, cocaïne, amfetamine en xtc, vocht hij zich in 2009 na een afkickperiode succesvol terug in de samenleving. Privé kreeg hij alles weer op de rit. Hij had een huis, kreeg een bewindvoerder toegewezen voor zijn financiën en kon op Texel terecht voor het ophalen van zijn methadonmedicatie.

Zes jaar ging het goed. Maar in 2015 raakte hij van het rechte pad af. De man moest ineens naar Den Helder voor zijn medicatie en besloot zijn financiën zelf te gaan afhandelen, als gevolg waarvan het weer snel bergafwaarts met hem ging. Na de drugsverslavingen volgden een steeds groter wordend drankprobleem. En na jarenlang uit het zicht te zijn gebleven van politie en justitie werd hij vorig jaar ineens weer verschillende malen aangehouden.

Het mondde dit jaar al uit in een veroordeling (taakstraf) wegens fietsendiefstal en een nieuwe dagvaarding voor twee diefstallen in 2015, waarvoor hij maandag voor de rechter stond. In mei vorig jaar had hij bij een bedrijf een oude boiler uit de ijzercontainer gehaald omdat zijn geld op was en hij er nog wat voor hoopte te vangen. Drie maanden later ging het mis in de Albert Heijn in Den Burg. Zijn biertjes rekende hij keurig af, maar de kaas die hij mee had gesmokkeld niet.

Ondanks die tegenslag is de rust rond zijn persoon een jaar later opnieuw weergekeerd, bleek maandag in de rechtszaal. De Texelaar kwakkelt met zijn gezondheid, maar voor het overige sprak de reclassering van 'positieve ontwikkelingen', gekoppeld aan het advies een geheel voorwaardelijke straf op te leggen. Dat ging zowel de officier van justitie als de rechter echter iets te ver. De Texelaar moet twintig uur onbetaald werk doen. Voert hij die opdracht niet uit, dan moet hij tien dagen 'brommen'

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 6 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 11 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1