Logo texelsecourant.nl
Een rietscherm dat recent op Ceres werd geplaatst. Volgens het hoogheemraadschap heeft aannemer Ooms ze geplaatst in verband met de harde wind van de afgelopen dagen. “Er stonden altijd al schermen, nu zijn er nieuwe geplaatst, dit doen ze altijd als er oostenwind wordt voorspeld. Want anders waait er zand over de dijk/op de dijk. Niets in relatie tot het project Prins Hendrikzanddijk dus.”
Een rietscherm dat recent op Ceres werd geplaatst. Volgens het hoogheemraadschap heeft aannemer Ooms ze geplaatst in verband met de harde wind van de afgelopen dagen. “Er stonden altijd al schermen, nu zijn er nieuwe geplaatst, dit doen ze altijd als er oostenwind wordt voorspeld. Want anders waait er zand over de dijk/op de dijk. Niets in relatie tot het project Prins Hendrikzanddijk dus.”
WIZW

"Waddenfonds en de macht op Texel"

  Ingezonden

Het Waddenfonds betaalt en bepaalt wat er op Texel gebeurt. Dat is de strekking van een ingezonden brief van Joost Albers uit Den Burg. Hij verdiepte zich in het fonds naar aanleiding van het verdwijnen van Ceres voor de nieuwe Prins Hendrikzanddijk: 

"Na de mooie, correcte en scherpe analyse van Gijs in de laatste TC ben ik mij opnieuw gaan verdiepen in het wel en wee van het Waddenfonds. En de conclusie is jammer genoeg voor Texel dat het op dit moment met name over het "wee" gaat. 

Wat is toch de filosofie van die club? Wat willen ze bereiken en ten koste van wat? Ik heb wel een aantal vermoedens en wie weet ook wel conclusies. Daar wil ik het graag eens met u over hebben. Als het Waddenfonds meedoet dan is het op hun manier; "je bent voor mij of tegen mij" lijkt hun verborgen agenda te zijn. Meestal moet je goed opletten als je dit hoort, daar zijn in Osdorp ook wat voorbeelden van voorbij gekomen de laatste weken.

Feit blijft dat het Waddenfonds graag betaalt; ze hebben echt geld te over. Alleen dan wel voor een definitief project; niks proef, niks pilot, niks proberen. Alle mogelijkheden tot terugdraaien worden professioneel de nek omgedraaid; of in goed Tessels….ondergeschoven, gespoten of opgegraven. 

Recentste voorbeeld is natuurlijk de verlichtingskwestie; überhaupt al een vreemd project voor het Waddenfonds om geld in te pompen. Ergo; met een goed verhaal van de "Wadden in het donker" kom je een heel end. 

Maar dan wil de bevolking wat en dan wordt het onderdeel van de lokale verkiezingsretoriek…..en dan kun je dus niet meer terug… Dhr Kingma heeft aangegeven dat de originele, bestaande bekabeling al is opgegraven en afgevoerd. Hoe kan dat? Het was toch een "proef"?

Antwoord is niet zo lastig in de context van nu; het Waddenfonds heeft gewoon geëist dat elk spoor met het verleden werd opgegraven. Dan is het definitief. En zit de Gemeente Texel klem. Wat is namelijk het alternatief? Juist; terugbetalen….en dat gaat niet gebeuren. Want dat geld is er helemaal niet. En gaat er ook nooit meer komen.

En dat is dus exact de wijze waarop het Waddenfonds acteert. Dat werd al duidelijk met Ceres; maar het spel wordt steeds geraffineerder. Zij betalen en bepalen. Op hun voorwaarden en niet anders. Met voor henzelf het grotere politieke doel om straks te worden aangewezen als uitvoerend en coördinerend Waddenorgaan. Dat heeft de minister namelijk vastgesteld. Er komt één partij voor de Wadden. En de partijen gaan aan de knok en willen allemaal die plek. Ongeacht wat je in de tussentijd vernietigt op een eiland. 

De Texelse politiek heeft daarin gekozen voor het weggeven van de macht, om zo lijkt en concludeer ik op persoonlijke titel, de financiële gaten op te kunnen vullen met het geld van het Waddenfonds. Dat zij daarmee ook hun invloed en macht verkopen zijn zij zich nu aan het realiseren mag ik hopen. Echter gaat het wel gewoon door. Dat snap ik niet. Het lijkt soms wel een bewuste keuze. Dat baart me zorgen. En vind ik eng. 

Qua Ceres gaat het allang niet meer over wel of geen toegang, de problemen worden daar echt veel groter. Die toegang is toch niet te handhaven. Overigens wel een eis van het Waddenfonds zoals u weet. U snapt nu ook waarom. En u snapt nu ook waarom de gemeente, de raad en B en W in hun maag zitten met dat onderwerp. Als dat niet naar 't zin is van het Waddenfonds dan moet er worden terugbetaald…en ja….waar haal je 12 miljoen vandaan?

Maar het laatste repliek van het Hoogheemraadschap in de TC is natuurlijk een lachertje…. wie heeft er nu nog niet door dat de gezonde, rationele Tesselaar niet gewoon gelijk heeft. Iedere eilander kan zien en weet uit het verleden dat dit zand nooit blijft liggen. Ga maar eens een rondje op zondag langs de strandslagen. Daar verstuiven de euro's waar je bij staat!

De boeren hebben nu al verstuiving van het huidige strandje. Dat zand ligt binnen een paar jaar op de Hogeberg voor de deur van de door het Waddenfonds betaalde appartementen. Misschien dat Willem-Johan over een paar jaar een stokstaartjes-knuffelboerderij kan beginnen! 

En de andere 70000 kuub per jaar (!) ligt voor Oudeschild! De vloed duurt immers langer dan de eb. Kwestie van eilandkennis.  En we halen elk jaar zand weg bij Ceres? Kom op nou; wat een onzin. Dat is nog nooit gedaan. Er zijn juist rietschermen geplaatst om dat zand daar te houden. En dan wel even op een dinsdag in maart stiekem de dijk schoon schrapen. Gelukkig hebben we de foto's nog. 

Over eilandkennis gesproken; het stormt op Texel helemaal niet alleen in december…en je hebt ook geen storm nodig om zandverstuiving te krijgen. Afhankelijk van droogte, temperatuur etc. is 5 Bft soms meer dan genoeg. En dat waait het vaak, lang en veel op Texel..

Ik werk sinds een aantal maanden in Petten; tussen de duinen. Iets met een reactor. Gemaakte duinen en ingeplant met een gigantische hoeveelheid helm. En geloof mij; als het daar west 7-8 is dan wordt er op een dag een onmetelijke hoeveelheid zand verplaatst. De auto's op de parkeerplaatsen (1,5 km verder) hebben een dikke laag zand op het metaal.

Als de verantwoordelijken die afstand even rond Ceres gaan trekken met een uitloop naar het NO dan weten ze waar ze de komende jaren met hun veegwagen en ramenlapper heen kunnen. Ze kunnen ook eens gaan kijken en praten in Petten; daar is namelijk gebleken dat de problemen die wij verwachten daar al binnen een jaar zijn ontstaan. 

Geld is de kanker voor het geweten; en ik heb toch echt het gevoel dat een aantal mensen weigert om zichzelf in de spiegel aan te kijken. Sommigen zullen vertrekken uit het pluche, anderen zullen er gaan zitten. Maar wie gaat deze waanzin stoppen? Wie durft er op te staan en rationeel te gaan beslissen over onderwerpen als dit. Rationeel regeren had Ceres gered, gaat de Hogeberg redden, gaat in ons geval letterlijk "verlichting" geven en ga zo maar door.

We wonen straks van de TESO-haven tot en met de vuurtoren aan de oostkant van het eiland in één groot natuurgebied met een dikke bult naar binnen, het oude Waalenburg. Daar wonen u en ik, maar wat mogen we nog? En wat willen we nog? Denk eens na over wat er straks in Waalenburg gaat komen. En hoe groot is de kans dat je daar nog mag schaatsen? En de Staart? Natuurlijk gaat die weg. 

Ik kijk erg uit naar deze week; wie gaat er winnen? En wie mag het gaan oplossen? Ik denk dat er een aantal partijen, misschien ook wel verantwoordelijken, hun politiek Waterloo gaan vinden. Dat is niet zielig; ze zijn voldoende gewaarschuwd. 

En ik hoop echt dat de nieuwe ploeg anders te werk gaat; misschien ijdele hoop, maar ik ga in die zin uit van het beste. En zo niet; dan wordt het misschien toch tijd om over 4 jaar zelf de politieke handschoen op te pakken!  Tot die tijd wens ik iedereen een heel wijs besluit in het stemhokje, blijf heel erg goed opletten wat er allemaal wordt geschreven en gezegd. En blijf het volgen….heel erg goed en heel erg kritisch.  Ik wens u een mooie zomer!"

Joost Albers

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ieder dorp zou een toeristisch informatiepunt moeten krijgen.Reageren!