Logo texelsecourant.nl
Rondbrengen van warme maaltijden voor Tafeltje Dekje.
Rondbrengen van warme maaltijden voor Tafeltje Dekje. (Foto: Texels Welzijn)
Wat ik zeggen wou

Ik ben boos

  Ingezonden

Voor de zomer vroeg ik de gemeenteraad de koop van "het landje van Pelgrim" op te schorten, omdat de vrijkomende Jozefschool een veel goedkopere en een unieke mogelijkheid zou zijn, om het huidige verpleeghuis met de school te verbinden en daarmee de belangrijkste problemen in de zorg op te lossen. Ik ben nu als snotneus van 72 enige maanden verder.

Allerlei instanties luisteren begripvol maar doen niets. De enige 2 personen uit de zorg op Texel die positief meedenken is C. Lagerveld van de Gollards en wethouder H. Huisman. De laatste is machteloos, want de zorg op Texel is uitbesteed aan de Omring, die begrijpelijk als commerciële onderneming ook normaal geld zou moeten kunnen verdienen.

Toegegeven, dat ik me de laatste 15 jaar door slechte ervaringen, niet met de politiek heb beziggehouden. Ik kreeg dus ook geen antwoord van de raad. Ik wil ook daarom geen mens beschuldigen, maar het moet volgens mij vanaf nu anders en beter, want bij de Omring lijkt het op misbruik. Met de komende verkiezingen kunnen we geen maand meer wachten.

Mijn tweede punt van irritatie is de discussie die nu al gaande is, dat in de toekomst (2019) diepvriesmaaltijden de maaltijden van een goede maar oude keuken van de Gollards gaan vervangen. De bedenkers en 70 vrijwilligers van "Tafeltje dek je" zijn gewoon gepasseerd. Een goed bedrijf geeft ze juist een ereplaats.

Waar ik me nu echt kwaad over maak, is de huidige behandeling van de Texelse demente bejaarden. Joke de Boer heeft zich er jaren geleden ook terecht boos over gemaakt en er is helaas niets veranderd en het huidige verpleeghuis is te klein. Toch ligt in mijn ogen het lot van deze mensen in handen van de Texelaars. Je ziet deze mensen, die vaak veel voor Texel hebben betekend, nooit meer terug. Ze worden tot hun einde namelijk ondergebracht op diverse plaatsen in Noord Holland bij de Omring als een soort onroerend goed maatschappij, die de laatste tijd niet meer koopt, maar huurt. Ze hebben in de tijd van de rusthuizen de waarde van deze gebouwen vanwege de opbrengst erg hoog in de boeken gehad.

Wat is er dus nu simpelweg aan de hand?

In 2013 werden de rusthuizen afgeschaft. De wmo en het pgb vallen onder de Gemeente, Maar de vorstelijke vergoeding voor langdurende zieken gaat rechtstreeks naar de zorgverlener en in dit geval naar Hoorn. Ik heb het in mijn kwaadheid al "de goudmijntjes" genoemd. Toen de 6 beloofde appartementen in gebruik konden worden genomen, kon de Omring volgens zichzelf geen personeel krijgen (3 weken geleden) Als oud ondernemer met in al die jaren 500 medewerkers, is er niemand vroegtijdig weggelopen. Bij dit bedrijf komen er aan de voorkant 3 bij, terwijl er bij de achterdeur 6 weglopen. Nu is de zorg geen baan maar een roeping, Het zegt dus iets van het bedrijf. Als je dat kritisch gaat bekijken, is er niets mis met de werkvloer, maar bij de leiding van het bedrijf, lijkt het op een firma met een boekhouder (rendament) een pc (planning) en een woordvoerder die alles goedpraat. De mens ontbreekt. Het zou alleen al begrijpbaar zijn, als dit een oud-medewerker uit de Texelse zorg zou zijn geweest.

Toen ik deze week voor een kapstok voor gezondheid in het gemeentehuis was, hoorde ik de laatste stelling van de Omring. Alle Texelaars die op de vaste wal waren ondergebracht, zijn uiterst tevreden . Volgens mij dien je deze vraag niet bij een demente bejaarde neer te leggen, maar bij de familie. Wie dat zijn, kom ik niet te weten, dus familie reageer op onderstaande e-mail adres.

Om te weten hoe andere gemeenten zoiets behandelden, kwam ik bij de gemeente Kloosterburen (Gr) terecht, waar mijn familie vandaan komt. Een gemeente die vergelijkbaar is met den Burg. Ruim 200 leden van een coöperatie hebben nu een voormalig rusthuis gekocht, de vleugel van demente bejaarden werd ook verbouwd en een paar maanden geleden feestelijk geopend. Een overzicht hoe het ook kan ligt bij de redactie van de T.C., maar kan je ook bij mij krijgen.

Om er op Texel iets zinnigs aan te doen, zou er een positief bekend staand voormalig politicus of gepensioneerde Texelse arts deze maand op moeten gaan staan, die de wethouder adviseert, want wie ben ik om over de zorg te oordelen. Maar tegelijkertijd stonden er wel 18 kamers in de Gollards leeg voor de rijken onder ons, die het kunnen betalen. Niet gewenst dus.

De politieke partijen zullen de Groeneplaats en andere zaken even terzijde moeten leggen, om de zorg weer vanuit de Gemeente te gaan regelen. De Texelaar heeft dan iets te kiezen. Gebeurt er in de komende maanden niets, kunnen we altijd met zijn allen niet gaan stemmen, dan hebben we de Nationale T.V.. de volgende dag op de stoep staan, die dan wil weten waarom Texel niet stemde. Als de politiek nu niet reageert, zal ik dit middels de krant voor de verkiezingen laten weten. Ga anders juist dit jaar wel te stemmen en laat uw mening weten.

Ed Stiekema

edstiekema@hotmail.com

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

e gemeente moet strenger handhaven op eigenaren die de stront van hun hond niet opruimen.Reageren!