Afbeelding
Wat ik zeggen wou

Speuren naar gekleurde doppen

Ingezonden

Strandjutters heb je in allerlei soorten. Hieronder het relaas van Texelgangers die op geheel eigen wijze het strand afspeurden naar bijzonderheden.

Al vele jaren vieren wij onze zomervakantie op Texel. Dagelijks bezoeken wij het strand, in onze garage staan vele dozen, gevuld met schelpen. Een goede reden om een andere zoekactie te starten. Dat hebben wij twee jaar geleden gedaan. We zochten naar rode, witte, groene, paarse, oranje en blauwe doppen. Vooral de blauwe exemplaren komen veel voor, terwijl paars behoorlijk zeldzaam is. Hard plastic doppen van limonadeflessen. En we vonden er veel. Vaak verward in het aanspoelsel op het strand.

Vorig jaar vonden we er, tijdens drie weken vakantie, 993. Negenhonderd drieënnegentig doppen. Echt alleen doppen. Andere plastic rommel telde niet mee. Ook deze zomer zijn we op Texel. En weer zijn we dagelijks op het strand. En weer speuren we naar de vrolijk gekleurde doppen. En wat is nu het bijzondere? In dezelfde periode vonden we er veel minder. Niet een paar minder, maar ruim 800 minder. In totaal raapten we 'maar' 159 doppen op. Ondanks gedegen speurwerk. Dat zegt iets. Dat toont bewustwording aan. Bewust worden dat wij verantwoording dragen voor de prachtige natuur, bijvoorbeeld hier op Texel.

En die 159 doppen? Gaan die nu ook in een doos naar de garage? Nee, net als die 993 van vorig jaar gaan de doppen naar een depot. Daar worden ze verzameld, voordat ze naar een bedrijf gaan die doppen omsmelt tot korrels. Van die korrels worden plastic pallets gemaakt. Die gaan jaren lang mee. Dat is al prachtig natuurlijk en daarnaast ontvangt de Stichting Hulphond voor al die doppen een bijdrage. Wel een beetje jammer dat we er dan maar 159 vonden. Maar voor het milieu een opsteker. En die doppen voor de hulphonden; die sparen we gewoon thuis.

Marja van Markus

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 9 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 14 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1