Jan Bakker.
Jan Bakker. Foto: Pieternel Geurtz

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Tuinman Jan Bakker overleden

Human Interest

Hij was een bekende verschijning in de Wezentuin in het centrum van Den Burg. Hield jarenlang in stilte het groen bij, zodat het park er altijd netjes en verzorgd bij lag.

Afgelopen maandag overleed 'tuinman' Jan Bakker op 88-jarige leeftijd. Pieternel Geurtz en Marga Lakwijk van stichting De Wezentuin stelde een hommage op om Bakker te eren voor al het werk dat hij vrijwillig voor het park verzette.

"Hij kwam in juni 2010 plotseling in het park. Na de grote opknapbeurt, als een soort stille kracht. Met zijn gereedschap en kruiwagen. Hij was er iedere dag en wij waren heel blij met hem. Hij ruimde iedere dag en harkte het park vol overgave. Het zag er prachtig uit en was een prachtige aanvulling op onze opzomerdag in juni 2010."

Toen Stichting de Wezentuin in 2011 werd opgericht, werd Bakker ook meteen als erelid benoemd.

"Voor hem begon ook een nieuw leven. Hij deed mee aan de schaaksimultaan van Jaap Dros. En Pieternel wist hem te strikken voor een duurzame modeshow in de Pelikaan. Later is er in De Slock een benefietavond voor hem gehouden. Daardoor hebben wij hem een verwendag kunnen geven. Een groot feest voor hem, toen hij bij Paal 12 mocht kiezen wat hij wilde eten, nam hij een pannenkoek."

Bakker hield zich bewust enkel met het park bezig. Geurtz en Lakwijk vroegen hem een keer of hij ook wat op de Groeneplaats wilde schoffelen, maar dat liet hij aan zich voorbij gaan. "Hij schudde zijn hoofd, dat deed hij niet. Hij werkte niet voor de gemeente."

Toen Bakker niet meer kon, stopte hij met tegenzin met zijn werkzaamheden. Wel kwam hij nog bijna dagelijks in het park. Lakwijk en Geurtz zijn verdrietig over zijn overlijden. "Wij zullen hem erg missen."

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 12 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 15 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 19 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00