Frank Westdorp en Laurien Piek in het' 'Tubantia-café'.
Frank Westdorp en Laurien Piek in het' 'Tubantia-café'. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Tubantia een sociale gemeenschap

Human Interest

Wie worden de nieuwe beheerders van Tubantia? Frank (35) en Laurien (29) hebben een huis gekocht en vertrekken per 1 juli. Zij genoten met volle teugen van het avontuur dat hen vijf jaar aan het complex aan de Pontweg bond.

Wij hebben intens genoten van het verblijf hier. Er wonen hier zoveel verschillende mensen

De redactie spreekt met het stel af in de gezamenlijke ruimte - de vroegere ontbijtzaal - van het appartementencomplex aan de Pontweg tussen Den Burg en De Koog. Desgevraagd sommen ze eerst maar eens de praktische voordelen op van de woonsituatie. “We hebben hier een groot appartement met een woonkamer, keuken, badkamer, een ruime slaapkamer, werk- of logeerkamer en een heerlijk balkon. Er is altijd parkeerplek en door de huurconstructie konden we dusdanig sparen dat we nu ons huis afdoende kunnen financieren voor de hypotheek”, somt Laurien op.

Toch zijn het niet die drijfveren waardoor ze het zo lang hebben volgehouden in Tubantia en het is volgens het stel ook niet de juiste beweegreden. “Wij hebben intens genoten van het verblijf hier. Er wonen hier zoveel verschillende mensen; seizoenmedewerkers, mensen die naarstig op zoek waren naar een woning door bijvoorbeeld een scheiding, statushouders. Jonge en oudere mensen door elkaar. Het zorgt voor een prachtige sociale gemeenschap. Er is hier altijd reuring en als beheerder spreek je iedereen”, vertelt Frank.

Als beheerders zijn Frank en Laurien verantwoordelijk voor het uitvoeren van klein onderhoud, het schoonhouden van de algemene (gemeenschappelijke) ruimtes, zemen van de ramen, signaleren van defecten en reparatieverzoeken indienen, legionellapreventie, het verdelen van de post, en daarnaast ben je eerste aanspreekpunt. “Er gaan best wat uren inzitten, daar moet iemand die interesse heeft wel rekening mee houden. Wij hebben allebei een parttime baan naast onze beheerderstaken die dagelijks aan de orde zijn. Het prettige is dat je zelf je tijd in kunt delen; er zijn taken die iedere dag moeten gebeuren en andere werkzaamheden plan je wekelijks in. Als er problemen zijn, ben je ook ‘s nachts eerste aanspreekpunt. Nu moet ik zeggen dat er over het algemeen met veel tevredenheid wordt gewoond en incidenten echt zeldzaam zijn. Toen wij hier kwamen, kenden wij de verhalen van afterparty’s en opstootjes ook. Maar in vijf jaar tijd is er maar één of twee keer iets gebeurd. Op zo’n moment moet je wel stevig in je schoenen staan, want je bent de eerste die er is. Je moet dan de-escalerend kunnen optreden. Ik ben werkzaam in de zorg en heb zodoende ervaring. Dat kwam wel van pas”, vervolgt Frank.

Deel van hun leven

Het reilen en zeilen bij Tubantia is onderdeel geworden van het leven van de twee. De gezamenlijke ruimte ziet er gezellig uit, niet in de laatste plaats dankzij het stel.


Frank en Laurien voor Tubantia in 2017.

Laurien: “Eerst zat deze ruimte dicht, omdat Woontij bang was voor overlast. De ruimte zou alleen in overleg open kunnen. Nu is die altijd open. Bewoners kunnen er wassen, een boekje lezen onder het genot van een kopje koffie/thee of doen er een spelletje. We hebben het met een groepje enthousiaste bewoners samen opgeknapt en met verzamelde spullen aangekleed. Er lag alleen oude vloerbedekking. Nu liggen er nette platen, de muren zijn geschilderd en er staan planten. Huurders van Woontij kunnen hier huren zonder punten te verliezen en dat maakt het aantrekkelijk om verder te zoeken naar een andere woning. De doorstroom is daardoor hoog. Als mensen hier komen, hebben ze vaak weinig spullen. Maar mensen die vertrekken laten vaak weer spullen achter. Servies, meubels, boeken, verzin het maar. En zo is het idee ontstaan om een soort kringloophoekje te maken, Het ‘hoekje’ begon in de gang, maar heeft nu een eigen plek in het ‘Tubantia Café’.”

Gezinshereniging

Wat ze goed is bijgebleven, is de gezinshereniging die plaatsvond binnen de muren van Tubantia. “De man was hier, zijn vrouw en kinderen kwamen later. Toen het allemaal was geregeld, vond de hereniging in deze ruimte plaats. Ze hadden gevraagd of dat mocht en wij werden volledig betrokken bij het feest. Nog steeds komen we ze wel eens tegen op straat en dan groeten ze ons uitbundig”, vertellen ze.

Woontij

Woontij moet dus op zoek naar een nieuw beheerder. “Toen we deze samenwerking aangingen met Frank en Laurien was dat ook voor ons nieuw. Het is ons heel goed bevallen en hopen net zulke goede opvolgers te vinden. Groot voordeel voor de beheerders is dat zij geen kale huurkosten hebben en dat ze binnen Tubantia echt een mooi eigen appartement hebben met privacy en eigen berging. Daar verwachten we natuurlijk wel wat voor terug”, vertelt Nick Ran van Woontij.

Hoewel ze dolblij zijn met hun nieuwe woning, gaan Frank en Laurien de gezelligheid van Tubantia enorm missen. “En het prachtige uitzicht ook. Bovendien waren we hier zo met onze hond in De Dennen. Ik kan het aanbevelen”, besluit Laurien.

Interesse in het beheerderschap? Zie voor meer informatie de vacature op de website van Woontij.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2