Logo texelsecourant.nl
Eeuwen geleden lag er ook in Waalenburg een eendenkooi.
Eeuwen geleden lag er ook in Waalenburg een eendenkooi. (Foto: Pieter de Vries)

Eendenkooien keren terug

  Historie

De extreme droogte liet al historie zien met de oude kreken in Eierland, prachtig vastgelegd door fotograaf Pieter de Vries. Maar er wordt meer geschiedenis blootgelegd. Deze week stuurde Kees Jaap Harting nog twee foto's die de fotograaf maakte. Nu van twee eendenkooien.

Eeuwen geleden lag er ook in Waalenburg een eendenkooi. Op heel oude kaarten en in het veldnamenboek van Sjaak Schraag is hij nog te vinden. En nu door de aanhoudende droogte laat hij zich even bewonderen.


Het was niet de enige voormalige eendenkooi die ontdekt werd. "Inmiddels hebben we de Hemmerkooi, die in 1825 door de grote stormvloed werd verzwolgen, ook getraceerd. Hierbij weer een foto van Pieter de Vries", stuurt Kees Jaap Harting. Op deze foto zijn de oude contouren iets lastiger te zien. Meer onder op de foto, rechts van het midden, is inderdaad de omtrek van een eendenkooi te zien.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De gemeente treedt streng op tegen Illegale verhuur aan toeristen. Het is goed dat burgers daarbij helpen door illegale situaties door te geven aan de gemeente. Mee eens of niet mee eens?Reageren!