Logo texelsecourant.nl
Salomon Valvekens in gesprek met Monique van Gaalen van het 4 en 5 mei Comité Texel. Leerlingen luisteren.
Salomon Valvekens in gesprek met Monique van Gaalen van het 4 en 5 mei Comité Texel. Leerlingen luisteren.

Amsterdammertje van toen praat scholieren bij over oorlog en vrede

  Historie

Leerlingen van basisscholen uit Den Burg luisterden vanmorgen ademloos naar Salomon Waldermeer Valvekens uit Purmerend. Als Amsterdammertje verbleef hij tijdens de Tweede Wereldoorlog op Texel. 

Hij sprak soms met tranen in de ogen, niet alleen van de hooikoorts, herinneringen aan de honger, dood en verderf die hij als kind meemaakte grepen hem zichtbaar aan. Misschien juist meer, doordat er door zijn recente bezoeken aan Texel allerlei dingen van vroeger weer naar boven waren gekomen. Hij was gastspreker tijdens de bijeenkomst "Adopteer een Monument" met basisscholen uit Den Burg. Daarbij stond de herdenking dit keer in het teken van de Amsterdammertjes. "In de stad was niets meer te eten.

Valvekens, nu in de tachtig, vertelde hoe hij met zijn zusje samen met nog circa 500 kinderen uit de stad naar Texel werd gebracht. "Ik moest mijn moeder achterlaten, daar denk ik nog vaak aan terug." Hij belandde op hoeve villa Modestia in Eierland. De ontvangst was onvoorstelbaar. Er was eten, drinken en liefde."

Toen op 6 april 1945 de Russenoorlog uitbrak, veranderde alles. De boerderij kreeg tijdens het bombardement een voltreffer op het dak. Wij zaten in de kelder. Wát een knal, ik zag de grond scheuren. Vreselijk, ik dacht: waar ben ik nu in verzeild geraakt." Hij overleefde en maakte de Bevrijding mee op Texel. 

De bijeenkomst in de raadzaal werd opgeluisterd met voordrachten door kinderen van de verschillende scholen. Monique van Gaalen van het 4 en 5 mei Comité Texel praatte de bijeenkomst aan elkaar en interviewde Valvekens. Aansluitend legden de leerlingen bloemen bij de geallieerde graven op de Algemene Begraafplaats en gingen op de foto bij de geadopteerde monumenten.

Vanavond begint om 18.45 uur een herdenkingsbijeenkomst in Den Burght in Den Burg. Ook die staat in het teken van Amsterdammertjes. Geen raadsleden maar leerlingen van de basisscholen vanmorgen in de raadszaal van de gemeente, waar ook burgemeester Uitdehaag het woord voerde.  

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De gemeente treedt streng op tegen Illegale verhuur aan toeristen. Het is goed dat burgers daarbij helpen door illegale situaties door te geven aan de gemeente. Mee eens of niet mee eens?Reageren!