Petra de Vries-Bakker.
Petra de Vries-Bakker.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

GEZOND & FIT

Hypnotherapeute Petra de Vries-Bakker

Gezondheid

Petra de Vries-Bakker legt zich sinds 1 oktober volledig toe op haar praktijk voor hypnotherapie in Oudeschild. Over de stap van een administratieve baan bij RAB naar therapeute praten we met haar in de praktijkruimte achter haar huis.

"Het is inderdaad iets heel anders, maar voor mezelf voelt het als een logische stap in een geleidelijk proces waaraan ik inmiddels alweer tien jaar geleden ben begonnen. Vanuit mijn oprechte interesse in mensen heb ik altijd veel vrijwilligerswerk gedaan en kwam daarbij in situaties waarin ik behoefte had aan meer kennis van gesprekstechnieken. Daarvoor heb ik een opleiding gevolgd voor coaching en counseling. Toen is mijn belangstelling en interesse in mensen verder gegroeid en werd ik gestimuleerd om me op dat gebied verder te willen ontwikkelen.

Dat werd de 4-jarige IMET opleiding. "Een volwaardige opleiding tot therapeut waarvan ook hypnotherapie een onderdeel vormde. Ik besloot me daarin te willen specialiseren vanwege de specifieke benadering die heel erg bij mij past. Persoonlijke afstemming, vertrouwen en veiligheid zijn daarbij kernwoorden. Nog vier jaar van studie volgden bij de Academie Hypnos, waarbij ik naast thuisstudie ook wekelijks naar Utrecht reisde voor een dag in de schoolbanken."

Waarom nou juist die keuze voor hypnotherapie en heeft het iets te maken met hypnose zoals we dat wel eens op tv zien? De Vries lacht. "Ik snap de vraag, maar ik wil graag benadrukken dat hypnotherapie niets te maken heeft met 'toneelhypnose' waarbij iemand de controle over zijn of haar handelen kwijt is. In therapievorm kan het gebruikmaken van trance helpen om de aandacht te verleggen van het denken naar je innerlijke wereld. Als je bijvoorbeeld een angst of fobie wilt wegnemen, is het van belang je te richten op het onbewuste en het verleden waar de angst verankerd en ontstaan is. Het begrip trance lijkt misschien wat ongrijpbaar, maar vergelijk het maar met het volledig opgaan in een mooi boek of een film, waarbij je jezelf als het ware even afsluit voor de wereld om je heen."

Het is een beproefde methode die al sinds de oudheid wordt toegepast. "Met de moderne 'Hypnotherapie 2.0' kan een veelheid aan klachten worden behandeld. Denk bijvoorbeeld aan spanningen, onzekerheid, gevoelens van angst, depressie, conflicten thuis of op je werk, pijn, verdriet of een tekort aan energie. Maar ook (rook)verslaving en eerder genoemde angsten en fobiën zoals hoogtevrees en vliegangst. Ook mensen die worstelen met overgewicht kan ik helpen door het plaatsen van een zogenaamde 'virtuele maagband'. Veel minder ingrijpend dan een echte maagband en meetbaar effectiever. In alle gevallen geldt uiteraard wel dat iemand met klachten er zelf aan moet willen werken en daar help ik graag bij." Lachend: "Toveren kan ik helaas niet."

Al enige tijd werkt De Vries twee dagen als therapeut in het centrum voor Hypnotherapie in Heemskerk. Vanaf nu is ze dus op de overige dagen werkzaam in haar eigen praktijk. Op haar website www.metamare.nl is alles te vinden over een intakegesprek, behandelingen, doorverwijzing door de huisarts en vergoedingen. Maar bellen mag natuurlijk ook: 06-204 166 26.

Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 9 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 12 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 12 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30