Orthopedisch fysiotherapeute Renske Westveer-Laagland Winder.
Orthopedisch fysiotherapeute Renske Westveer-Laagland Winder. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

GEZOND & FIT

Orthopedische fysiotherapie

Gezondheid

Klachten in en rond gewrichten door onwillige pezen zijn pijnlijk en hardnekkig. Orthopedisch Fysiotherapeute Renske Westveer-Laagland Winder van Centrum voor Fysiotherapie Texel gaat er gericht mee aan de slag en boekt snel resultaat.

Denk aan klachten aan de schouder, knie, enkel, pols of elleboogklachten. Maar ook aan de rug, wervelkolom of het bekkengewricht. Ontstaan door overbelasting en andere klachten die niet in aanmerking komen voor een operatie, maar waarbij Orthopedisch Fysiotherapie veel baat kan bieden. Het is de specialisatie van Renske.

Ze gaat gericht op zoek naar de bron van de klacht. "Dankzij mijn opleiding Orthopedische Geneeskunde (volgens Cyriax) heb ik meer handvatten dan ik als reguliere fysiotherapeut had. Ik leerde op een andere, meer gestructureerde manier de klacht te onderzoeken. Ik kom snel tot een diagnose en beschik over gerichte technieken en handvatten om de klacht snel en doelmatig te verhelpen. Het gaat er om bij de behandeling precies op de goede plek te zitten en daarmee aan de slag te gaan. Veel pees- en spierklachten zijn met Orthopedische Fysiotherapie te behandelen.

"Maar denk ook aan een beperking in de pols na een breuk, waarbij met mobilisatietechnieken de beweeglijkheid wordt geoptimaliseerd. Een heel fijne methode om mee te werken, ik maak er veel gebruik van. Je geeft ruimte (tractie) aan het gewricht, waardoor de blokkade in het gewricht opgeheven wordt. Laatst behandelde ik een hardloopster met een hardnekkige irritatie in de buigspier in de heup. Na drie behandelingen kon ze pijnvrij hardlopen. Ook bij liesproblemen, bijvoorbeeld na een misstap of - trap, klachten die vaak lastig zijn te behandelen, kun je goede resultaten bereiken. Door de dwarse massagetechniek treedt lokale pijnstilling en herstel op, waardoor de klacht verdwijnt. Vaak al binnen twee of drie behandelingen." Een behandeling begint met het gericht aanpakken van de beperking of klacht. "Als die is opgeheven zorgen we dat de verhoogde spierspanning rond het gewricht weer op de normale spanning komt. Daarna ga je trainen op spierstabilisatie zodat de belastbaarheid beter wordt. Dat kan zelfstandig, maar ook hier. Ik geef ook medisch FITT, waarbij je onder begeleiding van een fysiotherapeut gericht traint voor het doel waarvoor je komt en sterker wordt."


De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 9 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 12 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 14 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 16 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00